Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

91% peredest ei plaani laenu võtta

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse uuringu kohaselt proovib enam kui kolmandik peredest lähema aasta jooksul ennekõike ettenägematute kulude tarbeks säästa, kirjutab sekretär.ee. Vähenenud on perede julgus laenu võtta - järgneva aasta jooksul ei kavatse seda teha 91% peredest. 

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juhi Piret Suitsu sõnul oli Eesti perede säästumäär mõned aastad tagasi Euroopa üks madalamaid. „Majanduslanguse saabudes puudusid paljudel peredel rahavarud, mis oleks neil aidanud keerulised ajad hõlpsamalt üle elada. Muutused säästmisharjumustes peegeldavad ka inimeste tarbimiskäitumise muutumist jätkusuutlikumaks pere sissetulekutest sõltumata – ootused palga kasvutempo osas on realistlikud, laenuotsuste tegemine ei tule enam nii kergelt ning enda ja pere turvalisuse suurendamiseks soovitakse omada sääste,“ selgitas Suitsu uuringu tulemusi. 

Valitsev ebakindlus majanduses on vähendanud perede julgust laenu võtta – järgneva aasta jooksul ei kavatse laenu võtta tervelt 91% peredest. 4% vastanutest soovib laenu võtta ja 5% ei osanud veel öelda. Laenata plaanivad pigem need pered, kelle kuu neto sissetulek ületab 16 000 krooni.

Peamiseks laenamise põhjuseks on eluase – selle ostmine või remont. Seda eesmärki peab laenuvõtmisel silmas ligi 65% laenu võtta kavatsevatest peredest. Järgmised olulised eemärgid laenu kasutamiseks on haridus ja transpordivahendi ost.

Piret Suitsu sõnul on selgelt näha, et inimeste finantskäitumine on muutunud ettevaatlikumaks ja ratsionaalsemaks. „Positiivne on, et laenamise peamise põhjusena nähakse eluasemega seotut, mitte igapäevaste tarbimiskulutuste katmist,“ rääkis ta. „Samuti tähendab see areng eraisikute võlakoormuse jätkuvat vähenemist, sest järjest väiksem osa sissetulekutest kulub laenude tagasimaksmisele.“

Uuringu viis läbi Eesti Konjunktuuriinstituut. Küsitlusse olid kaasatud 16-aastased ja vanemad Eesti elanikud. Valimisse kuulus 800 inimest.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785