17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn võttis Kalamaja elamurajooni planeeringu vastu

Tallinna linnavalitsus võttis kolmapäevasel istungil vastu Põhja-Tallinna linnaosas Kalamaja pargi naabruses asuva Tööstuse tänava 48 kinnistu ja ja selle lähiala detailplaneeringu, mille alusel on sinna plaanis rajada elamurajoon.

Detailplaneering näeb ette 24,5 hektari suurusel alal asuvate tootmismaa sihtotstarbega kinnistute, elamumaa sihtotstarbega kinnistu ning raudteetammi alla jääva reformimata riigimaa ümberkruntimise 45 krundiks.

Moodustatavatele kruntidele on kavandatud kaks 7-korruselist ja kaks 6-korruselist ärihoonet, 15 kuuekorruselist äri- ja eluhoonet, üks viiekorruseline äri- ja eluhoone ning üks kahekorruseline lasteaia- või büroohoone, selgus linnavalitsuse korralduse eelnõust.

Lisaks on kavas rekonstrueerida tootmissadam jahtide ja väikelaevade sadamaks ning rajada rannapromenaad. Detailplaneering näeb ette ka planeeringualale jäävate arhitektuurimälestiste renoveerimise ning kolme ajaloolise hoone rekonstrueerimise.

Planeeritav maa-ala asub Põhja-Tallinnas Tööstuse tänava ning Tallinna lahe vahelisel alal. Ala külgneb lõunast ajaloolise Kalamaja kalmistupargiga ja Tööstuse tänavaga, idast Lennusadama territooriumiga ning läänest Miinisadamaga. Planeeritav ala on hetkel suletud ning piirdeaiaga ümbritsetud kinnine Peetri sadama territoorium, kus paiknevad lao- ja tootmishooned koos sadamahoonete ja -rajatistega.

Planeeritavale alale jääb ajaloolise tähtsuse ja väärtusega Noblessneri laevaehitustehas. Ala jääb tervikuna mälestise kaitsevööndisse ja hõlmab 13 arhitektuurimälestiseks tunnistatud hoonet või rajatist.

Tähtsamatest tänavatest jääb planeeringuala kontaktvööndisse Tööstuse tänav, perspektiivselt on planeeringuala läbiva raudteetammi asemele ette nähtud rajada Kalaranna tänav. Suuremad avalikud puhkealad planeeringuala kontaktvööndis on Kalamaja kalmistupark ning Lennusadama territooriumile jääv meremuuseumi kompleks.

Tööstuse tänava 48 kinnistu ja selle lähiala detailplaneeringu lahendus on kooskõlas Tallinna üldplaneeringuga. Koostatav Põhja-Tallinna üldplaneering näeb ette väiketootmise, ladude ja äripindade koondamise Paljassaare poolsaare keskossa ning rannaalade avamise büroo-, äri- ja eluhoonetele.

Tallinna lahe ääres asuvale planeeringualale tahab linn luua mereäärse mitmefunktsiooniline linnakeskkonna, kus asuks jahisadam, kruiisilaevade kai, elu- ja ärihooned, lasteaiad, park, rannapromenaad ning muud vaba aja veetmise ja teenindusasutused.

Planeeringulahenduse elluviimisel on plaanis luua piirkonna elanikele uusi töökohti ja kujundada kaasaegne elukeskkond koos haljasalade ja mänguväljakutega. Planeeringuala ulatuses on kavandatud rajada lõik perspektiivsest Tallinna rannajoonele kavandatud promenaadist.

Detailplaneeringu koostamise aluseks on 2007. aasta kevadel toimunud Tööstuse tänav 48 kinnistu mahulise planeerimise ideekonkursi tulemusel välja valitud töö, mille autoriteks on Taani arhitektuuribürood Hvidt ja Mølgraad. Planeeringu edasisele koostamisele on kaasa aidanud arhitektuuribüroo Ars Projekt OÜ.

Tööstuse tänav 48 kinnistu ja lähiala detailplaneeringu koostamist taotles aktsiaselts BLRT Invest 8. augustil 2007 registreeritud avaldusega. Detailplaneering on algatatud Tallinna Linnavalitsuse 7. oktoobri 2009 korraldusega. Detailplaneeringu koostas K-Projekt AS.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785