17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarahind jääb maja ehitushinnale alla

Enne maja ehitamise alustamist tuleks võtta arvesse ka praegust olukorda, kus ehitushinnad tõusevad, ent kinnisvarahinnad veel mitte, kirjutab majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel.

Kinnisvara on nagu iga teinegi kaup, mille hind kujuneb nõudluse ja pakkumise tasakaalupunktis. Buumiaastatel oli nõudlus kinnisvara järele tänud pankade lahtikeeratud laenukraanidele suur, samal ajal pakkumine väike. See viis kinnisvara hinna väga kiiresti üles. Viimase 3 aastaga on Eestis eramute keskmised pakkumishinnad kukkunud 40-50% ja nüüd on hinnad stabiliseerunud.

Kui asutakse oma maja ehitama, siis ju õigustatult hindab majaomanik maja väärtuseks summa, mis on kulunud ehitamiseks. Mõistlik on siiski kalkuleerida enne oma maja ehitamist, milline on antud piirkonnas analoogse kinnisvara hind. Siis ei teki üllatust, kui tegelik turuväärtus on majal on hoopis väiksem, kui ehitamiseks kulunud summad.

Kui ehitada laenuraha eest, siis pank laenuandjana peab seda ka ise väga täpselt silmas. Laenu antakse ainult niipalju, kui hindamisakt ja panga laenupoliitika lubavad.

Praegu on tekkinud olukord, kus ehitushinnad on alustanud vaikset tõusu ning samal ajal kinnisvara hinnad veel pole tõusma hakanud. Sellises olukorras on pea paratamatu, et ehitushind võib kujuneda kokkuvõttes veidi kallimaks kui vara turuhind.

Üheks võimaluseks ehitada turuhinnaga maja on ehitada energiasäästlik maja.  Järjest enam hakkavad hinda minema energiasäästlikud eramud ja seega annab sellise maja ehitamine kindlasti eelise.

Pole veel kuulda, et pangad energiasäästlike eramajade osas kergema käega laenu annaksid, kuid nad võiksid seda teha, sest riskid panga jaoks on ju väiksemad. Sellise maja hind peaks kujunema suurema nõudluse tõttu turu keskmisest veidi kõrgemaks, rääkimata soodsamatest ülalpidamiskuludest.

Lähematel aastatel kinnisvara kiiret hinnatõusu näha ei ole, laenukraanid püsivad veel mõnda aega kinni. Kuid stabiilsus on väärtus omaette ning majaehitajale väga oluline oma plaanide elluviimisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785