13. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu uuendab kesklinna üldplaneeringu

Linnavalitsus edastas volikogule eelnõu, millega linn soovib algatada ning kinnitada lähteseisukohad Tartu kesklinna ala üldplaneeringu uuendamiseks.

Abilinnapea Raimond Tamm selgitas, et senise 1995. aastast pärit planeeringu kehtestamise järgselt on linnakeskkonnas toimunud hulgaliselt muutusi, mis on avaldanud suurt mõju kesklinna arengule. „Lisaks vahetult kesklinnas toimunule on vahepeal rajatud mitmeid tõmbekeskuseid muudesse linnaosadesse, näiteks uus ülikoolilinnak Maarjamõisas ning Lõunakeskus Ränilinnas," märkis Tamm. „See kõik käsikäes erinevate harjumuste muutumisega on oluliselt mõjutanud kesklinna elanike, üliõpilaste, siin töötavate inimeste, teiste linlaste ning külaliste liikumist nii ajalises kui ruumilises mõttes.“

Kesklinna üldplaneeringu uuendamise eesmärgiks on välja töötada kesklinna ruumilise arengu stsenaarium ja selle alusel maakasutust reguleeriv planeering. Üheks oluliseks ülesandeks on kesklinna ruumilise arengu põhimõtete kujundamine ning ruumilise arenguga kaasneda võivate majanduslike, sotsiaalsete ja kultuuriliste mõjude hindamine.

Kesklinna üldplaneeringu koostamisel jälgitakse tähelepanelikult seda, et kesklinna eristab muudest linna piirkondadest avalike funktsioonide domineerimine ning seetõttu on üheks eesmärgiks kindlasti avalike funktsioonide säilitamine ning juurdetoomine üldkeskusesse.

Muuhulgas peab üldplaneering leidma lahenduse, kuidas ühendada loogiliselt ja mugavalt omavahel ajalooline vanalinn ning regionaalsete funktsioonidega uus linnakeskus Turu tänava ja Emajõe vahel, et linna ajalooline ja uus keskus üksteist täiendaksid. Leida tuleb Riia-Turu ristmikule lahendus sujuvaks autoliikluseks, mis samas tagaks jalakäijatele vaba liikumise kesklinna eri osade vahel. Jalakäijatele tuleb luua sõbralik lahendus Kalevi ja Aleksandri tänava piirkonna ühendamiseks üle Riia maantee Ülikooli ja Küüni tänavaga. Lisaks vajavad lahendamist parkimisprobleemid kesklinnas ning kavas on ka laiendada jalakäijate ja kergliikluse ala. Üldiselt peaks kesklinnast kujunema Lõuna-Eesti regiooni keskus.

Üldplaneeringu aruteludesse kaasatakse kogu linna elanikkond, erinevad kodanikeühendused, kõrgkoolid ning teised olulised asutused.

Tartu kesklinna ala piirneb Tartu linna üldplaneeringu järgi Pargi ja Aida tänava, Emajõe, Paju tänava, Pikk, Sauna, Lai, K. E. von Baeri, Vallikraavi, J. Kuperjanovi, Pepleri ja Väike-Tähe tänavatega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785