10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nõuannet elektriprojekti koostamiseks

Millele tuleks tähelepanu pöörata enne elektriprojekti tellimist? Majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel annab soovitust.

Enne valgustite-, pistikute ja –lülitite asukohtade määramist koosta mööbli- ja sisustusjoonised.Sageli unustatakse see tegemata ja siis on hiljem näiteks kapi taha paigaldatud kasutud pistikupesad. Hea oleks läbi mõelda 2 mööblipaigutuse skeemi, mis sobiks antud elektri- ja valgustusprojektiga. Siis on hiljem lihtsam ruumides mööblit ümber tõsta ja kodu uuendada.

Valgustuse kavandamisel kasuta võimalusel alati üld- ja kohtvalgustust ning võimalda ruumide valgustamist osade kaupa.Kuigi see toob kaasa suurema hulga valgusteid, annab see paindliku võimaluse valida ruumis vastavalt tegevusele või soovile sobilik valgustus. Soovitatav on viia nii üld- kui kohtvalgustuse sisse-väljalülitamine ühte punkti, nii ei unune valgustid ilmaasjata põlema, sest ruumist väljudes saab kõik valgustid ühest kohast korraga välja lülitada.

Elektripistikuid pane alati mõni rohkem, sest neid kipub pahatihti puudu jääma.TV asukohta on mõistlik panna piisavalt elektripistikud, TV antennipistik, arvutivõrgu kaabli pistik ja viia need plaanitavas kohas seinal õigele kõrgusele. Kuna suur osa TV-sid kinnitatakse seinale, on hea, kui ka pistikud on õiges kohas. Õigupoolest tuleks juba praegu kaaluda, kas TV vaatamiseks antennipistikut on mõtet enam majja pannagi, sest  mitmed digitaallahendused on juba arvutivõrgu põhised ning antennilahendusi pole enam vaja.

Koosta nimekiri kõigist sinu majja plaanitud elektrit vajavatest seadmetest ja kodumasinatest.Elektrit vajavad sisuliselt kõik automatiseeritud kütte- ja ventilatsioonisüsteemid, aga näiteks ka elektriga toimivad veesegistid, rääkimata signalisatsiooni- ja valvesüsteemidest. Nimekirja koostadest tagad, et seadme jaoks on toide olemas, lisaks aitab see arvutada elektritarbimist ning valida maja jaoks optimaalse suurusega peakaitse.

Eelista seadmete valikul lahendusi, mis võimaldavad tsentraalset juhtimist nn. targa maja põhimõttel.Näiteks võimaldavad sellised lahendused, majast väljumisel ja maja valve alla panekul, automaatselt välja lülitada kõik mittevajalikud elektriseadmed. Kuigi on olemas mitmeid kaugjuhitavaid süsteeme, on mõistlik uute majade puhul paigaldada seadmete juurde töökindlamad kaablilahendused ja projekteerimise faasis selle kõigega arvestada. Programmeeritav seadmete juhtimine aitab tagada maja turvalisust ja hoida kokku maja haldamise kulusid.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785