9. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPK Teedeehituse juht: muud otsust kui pankrot tulla ei saa

Harju maakohus kuulutab KPK Teedehituse pankroti välja 20.detsembril, ettevõtte juhatuse esimees Tanel Ringo tunnistas peale tänast kohtuistungit, et ega muud otsust siin tulla ei saa.

„Kui me oleks KPK Teedeehitusele investori leidnud oleks saanud jätkata,“ ütles Ringo pärast istungit. Investoriga peetud läbirääkimised aga ebaõnnestusid. „See on erinevate asjaolude kokkulangevus. Näiteks ehitusektori langus ja see, et ettevõtte üldkulude tugev kokkutõmbamine tulemust ei andnud,“ rääkis ta pankrotti minemise põhjustest.

Factum Inkasso OÜ jurist ja nõudemenetleja Gunnar Linnask ütles, et ajutise halduri aruande kohaselt on KPK Teedeehituse selle aasta kahjum 30. november 2010 seisuga 31 miljonit krooni. Makseraskustesse sattus ettevõte aga juba 2010. aasta keskpaigas, kuid Ringo ei täitnud Linnaski sõnul oma kohust esitada pankrotiavaldust kohtule nagu seadus ette näeb. Pankrotiavalduse esitas KPK Teedeehitus alles peale seda, kui ettevõtte pankrotti nõudis Factum Inkasso. „Pankroti väljakuulutamine on möödapääsmatu,“ ütles Linnask istungil.

Ajutine haldur Andres Tootsman rääkis kohtuistungil, et KPK Teedeehituse sõnul on maksejõuetuse taga lisaks majanduslangusele ka ettevõtte endise juhatuse liikme Kaupo Kaljuvee mitte äriühingu huvides tegutsemine ja skeemitamine maksudega. Ringo teemat kommenteerima ei soostunud, öeldes vaid, et Kaljuvee on advokaadi vahendusel ajutisele haldurile omapoolsed vastuväited saatnud.

Tootsmani sõnul on täna ettevõtte kõikide töötajatega, peale nelja lapsepuhkusel viibiva inimese, töölepingud lõpetatud ning majandustegevust enam ei toimu. Ettevõttel on bilansi kohaselt käibevara suurusjärgus 16 miljonit krooni ja põhivara 25 miljonit krooni – kokku üle 42 miljoni krooni. Koger&Partnerite vastu on KPK Teedeehitusel nõue 7,4 miljonit krooni, kuid selle väljanõudmine annaks halduri sõnul tulemuseks nulli, kuna Koger&Partnerid esitaks umbes samas suurusjärgus nõude KPK Teedeehituse vastu. Ringo täpsustas, et vastunõude näol oleks tegemist samasse suurusjärku jääva vana laenuga, mis Koger&Partneritele võlgu ollakse. 

KPK Teedeehituse asfaltbetooni tehase väärtuseks on KPK ise hinnanud 7 miljonit krooni. Haldur ütles, et seda oleks võimalik realiseerida umbes 5-8 miljoni krooni eest. Kogu ettevõtte vara turuväärtuseks hindas haldur 8 miljonit krooni. Kohustusi ehk võlgu on ettevõttel kokku 53,8 miljoni krooni väärtuses, millest riigile võlgnetakse 2,3 miljonit krooni. See aga on ainult tänane seis, sest ilmselt ei ole kõik võlausaldajad veel enda nõuet üles andnud. „Võlgade tasumine ja ettevõtte tervendamine ei ole täna võimalik ning ettevõtte netovara väärtus ei vasta äriseadustikus ettenähtule,“ oli ajutise halduri järeldus.

KPK Teedehituse üldkoosoleku ja praeguste juhatuse liikmete vande andmise ajaks määrati 20. jaanuar. KPK juhatusse kuulub peale Ringo ka Arle Vahtra.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785