3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruumiandmete seaduse eelnõu sai valitsuse heakskiidu

Eilsel istungil kiitis Vabariigi Valitsus heaks seaduse eelnõu, mis reguleerib Eesti avalikus halduses täiesti uut andmete kategooriat - ruumiandmeid.

Ruumiandmed on sellised andmed, mis otseselt või kaudselt osutavad konkreetsele asukohale või geograafilisele alale. Nende hulka kuuluvad ka andmekogudes hallatavad andmed, mis kirjeldavad ruumiobjektide asukohta, omadusi ja kuju geograafilises ruumis.

"Seaduse tasemel on vaja paika panna, kuidas me oma infosüsteemides kajastame Eesti topograafiat, millised on meie geodeetilised võrgud, kuidas määratakse aadresse ning millised on kõige üldisemad reeglid ruumiandmetega toimetamisel," selgitas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Eelnõu sätestab avaliku võimu kandjate kohustused nii enda kogutud ruumiandmete haldamisel ja jagamisel teiste avaliku võimu kandjatega ning EL institutsioonidega kui ka nende kättesaadavaks tegemisel avalikustamise kaudu.

Seaduse jõustumisel antakse riiklikule geoinformaatikale õiguslik ja riigihalduslik sisu ning selle rakendamise olulisemad põhimõtted. Nii on näiteks seaduse eelnõus sätestatud põhimõte, et ruumiandmete otsimine ja vaatamine peab olema kõigile võimalik tasuta.

Ruumiandmete seadus loob ka alused ja eeldused riigi ruumiandmete erasektorile kasutusse andmiseks ning ruumiandmeteenuste väljaarendamiseks ettevõtjate poolt.

Eelnõu väljatöötamise ajendiks on vastavasisulise EL INSPIRE-direktiivi Eesti õigusesse toomine, sisuliseks põhjuseks aga vajadus kasutada igapäevases otsustusprotsessis õigeid ja kvaliteetseid ruumiandmeid ning pakkuda neid nii Eesti kui ka EL poliitikate kujundamisel.

Eelnõu planeeritakse seadusena jõustada 1. jaanuarist 2011.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785