1. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn plaanib kehtestada Ülemiste keskuse laiendamise planeeringu

Tallinna linnavalitsus plaanib tänasel istungil kehtestada Ülemiste kaubanduskeskust laiendada võimaldava detailplaneeringu.

Suur-Sõjamäe tn 2 ja 4 kinnistute detailplaneeringuga määratakse täiendav ehitusõigus olemasolevale 2-korruselisele kaubanduskeskusele juurdeehituste tegemiseks – kuni 3-korruselise hoonemahu ning kuni 5-korruselise parkimismaja rajamiseks.

Planeeritav 12,3 ha suurune maa-ala asub Lasnamäe linnaosas Suur-Sõjamäe tänava, Tartu maantee ja Lennujaama tee vahelisel alal.

Suur-Sõjamäe tn 2 kinnistut pindalaga ligi 2,8 ha kasutatakse kaubanduskeskust teenindava parklana. Suur-Sõjamäe tn 4 kinnistul pindalaga 8,1 ha paiknevad Ülemiste kaubanduskeskus, Neste automaattankla ning Jazz autopesula. Kinnistute omanikuks on Ülemiste Center OÜ.

Planeeritava ala lähiümbrus on kiiresti arenev piirkond. Kontaktvööndisse jääval alal paiknevad peamiselt ärimaa ning tootmismaa sihtotstarbega kinnistud. Tallinna üldplaneeringu kohaselt on planeeritava maa-ala maakasutuse juhtotstarbeks määratud ettevõtluse segahoonestusala. Planeeringulahendus on Tallinna üldplaneeringuga kooskõlas.

Detailplaneeringuga kavandatu annab võimaluse uue senisest esinduslikuma peafassaadi rajamiseks ja hoone ees asuva suure parkimisväljaku vähendamiseks.

Detailplaneeringuga kavandatud laienduse 3-korruseline põhimaht on paigutatud vahetult olemasoleva 2-korruselise hoonemahu ette. Vajalikud parkimiskohad, mis likvideeritakse keskuse laienemisega, asendatakse parkimiskohtadega hoone laienduse all maa-alusel korrusel. Juurdeehitus on planeeritud kolme maapealse ja ühe maaaluse korrusena. Täiendavate parkimiskohtade vajadus on lahendatud 5-korruselise parkimismajaga, mis on plokistatud  olemasoleva keskusega ja asub kaubanduskeskuse Suur-Sõjamäe tänava poolses küljes. Praegu on see ala kasutuses parkimisplatsina. Kokku on planeeritavale maa-alale kavandatud sõiduautodele 1743 parkimiskohta, neist 620 parkimismajja.

Planeeritaval alal on ära näidatud ka perspektiivse trammitee asukoha kaks varianti.

Detailplaneeringu koostamise algatamist taotles Ülemiste Center OÜ, detailplaneering algatati Tallinna Linnavalitsuse 29. oktoobri 2008 korraldusega ning detailplaneeringu lähteseisukohtade ja eskiislahenduse tutvustamiseks toimus avalik arutelu. Detailplaneeringu koostas aktsiaselts EA RENG.

Tallinna Linnavalitsuse 30. juuni 2010 korraldusega vastu võetud detailplaneering oli 28. juulist kuni 11. augustini 2010 avalikul väljapanekul, mille kestel ei esitatud detailplaneeringu kohta ühtegi kirjalikku ettepanekut ega vastuväidet.

Ülemiste Center OÜ on võtnud 15. septembril 2010 Tallinna linnaga sõlmitud lepinguga endale kohustuse tagada oma vahendite arvelt detailplaneeringuga hõlmatud maa-alal detailplaneeringu kohaste teede ja haljastuse, välisvalgustuse ja vihmaveekanalisatsiooni väljaehitamise.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785