Autor: Tõnu Toompark • 29. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: kinnisvaraindeks veel hinnatõusu ei näita

Pakkumishindu peegeldav KV.EE indeks hinnatõusu ei näita ning aasta algus tõotab kinnisvaraturul tulla rahulik, kirjutab kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on juba viimased pool aastat püsinud vägagi napis 1,2 punktises vahemikus kõikudes 61,3 ja 62,5 punkti vahel.

Eilse seisuga näitab KV.EE indeks 61,8 punkti taset, mis on aastatagusest 3,9% allpool. Pakkumiste arv on kahanenud taas alla 20 tuhande pakkumise. Eilse seisuga oli portaalis KV.EE 19 964 pakkumist ehk aastatagusest kaheksandiku võrra enam.

Saabuva euro valguses on palju kõneldud eurost või muudest põhjustest tingitud hinnatõusust, sealhulgas kinnisvarasektoris. Valuutavääringu vahetumine iseenesest ei tohiks olla põhjus, mis kinnisvarahindu tõstab või langetab.

Kinnisvaraturul praktiliselt puudub ka instrument, mille alusel hinnata, kas kinnisvaramüüjad otsustavad aastavahetusel hindu endale soodsamas suunas ümardada või mitte.

KV.EE indeks peegeldab pakkumishindu ja seetõttu on tõenäoliselt ainus indikaator, mille alusel aasta alguses saame hinnata, mis kinnisvaraturu pakkumisega toimub.

Hinna osas siiski võiks prognoosida rahulikku uue aasta algust. Seda põhjusel, et senine poole aasta jooksul praktiliselt samal tasemel püsinud pakkumishindu puudutav KV.EE indeks ei näita, et kinnisvaramüüjatel oleks liiga palju võimalust hindu tõsta.

Pigem on tänane pakkumine ja nõudlus tasakaalu lähedal, mida kinnitavad üldiselt stabiilsed indikaatorid muudegi kinnisvaraturgu peegeldavate näitajate puhul.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785