24. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes koristab ehitaja järelt?

Ehitusprahist pindade puhastamine on keeruline ning aja ja närvide säästmiseks on mõistlik palgata ehitusjärgse suurpuhastuse teenust pakkuv firma. Kui suuremate objektide puhul vastutab lõpptulemuse eest peatöövõtja, siis erakliendil tuleb objekti puhastuse osas ise kokku leppida.

Best Clean Puhastusteenistus OÜ juhataja Kuldar Kutti sõnul tellib eraklient ehitusjärgse puhastuse siis, kui taipab, et pindade puhastamine on keeruline. „Enim vajavad puhastamist aknad ja aknaraamid, kus probleemiks värv ja pahtel. Pahatihti avastatakse ka liiga hilja, et põrandapinna tulnuks enne ehitus- ja remonttöid katta. Hilisemad puhastustööd võivad päris kalliks minna,“ hoiatas Kutti.

Eriti kannatavad puupõrand ja –parkett, mida tuleb uuesti töödelda – vahatada või õlitada, kui näiteks sööbiv ja kaitsevaha hävitav kipsitolm pikaks ajaks põrandale jääb. Plaaditud pindade puhul loodetakse küll ise hakkama saada, ent pärast määritud pinna veega hõõrumist leitakse, et vaja on siiski spetsiaalseid vahendeid.

„Väga palju järelpuhastamist tekib, kui eeltöid ei tehta korralikult või jäävad need täiesti tegemata. Kui näiteks maalrid tulevad seina tegema ja aknad on korralikult katmata, siis pärastine värvist-krohvist puhastamine läheb 4-5 korda rohkem maksma kui tavaline hoolduspesu,“ tõi Kutti näite.

Kes puhastustööde eest vastutab ja neid teeb, on kokkuleppe küsimus, ehkki vajadust nähakse sageli alles ehituse või remonditöö lõppfaasis. „Hea ehitustava näeb ette, et enne värvimistöid on kõik ruumid põhjalikult tolmust puhastatud. Praktikas peaks iga alltöövõtja koristama enda poolt tehtud tööde järelt, et järgmise etapi tööde tegija saaks puhtalt platsilt alustada.  On ka selliseid ehitusettevõtteid, kes tellivad objektile koristaja, kes teeb ka lihtsamaid abi- ja ettevalmistustöid,“ selgitas Kutti.

Eratellijal tuleks aknad, aknaraamid ja põrandad ise ära katta ja mitte lihtsalt lahtiste materjalidega: papp tuleks kindlasti kinnitada teibiga. „Olen märganud, et kui ehitaja koristab enda järelt ise, on ka töö märksa puhtam ja kvaliteetsem. Klient peaks tagasi saama puhtad pinnad ja enne ei maksa ka töid vastu võtta,“ õpetas Kutti.

Ehitusjärgse puhastusteenuse hinna arvestamise aluseks on ruutmeetrite hulk. Teenus sisaldab küll akende pesu, aga kui vaja on kasutada tõstukit, lisandub tasu selle eest. Best Clean hinnad tööstusliku pinna ja kortermaja puhul jäävad vahemikku 8-15 kr/m2, eramaja puhastushind on 25-35 kr/m2.

Kutti rõhutas, et oluline on teenuse pakkujat valides küsida vastutuskindlustuse olemasolu. „Tegijal juhtub, ja hea kui teenuse osutajal oleks vastutuskindlustus. Meil on 5-aastase tegevusaja jooksul  mõned korrad juhtunud 1000-kroonist kahju tekitamist, aga ühel konkurendil õnnestus 80m2 parketti ära rikkuda. Vastutuskindlustuse puhul ei pea klient hakkama kahju kohtu kaudu nõudma, vaid asju on võimalik kindlustusega ajada,“ rääkis Kutti ja lisas, et osa kliente ei võta enne jutule, kui küsivad kindlustust.

Ehitusfirma AS Parmeron juhatuse esimees Rein Olesk kinnitas, et vastutuskindlustus on tõesti teenusepakkuja valikul tähtis. „Praegu mängib suurt rolli eelnev koostöö, sest uued tekkivad firmad on natuke kahtlased. Ja kindlasti vaatame firma tausta. Pilk krediidiinfosse ei tee paha ning võlgasid ei tohi üleval olla,“ rääkis Olesk, kes küsib ehitusobjekti peale küll hinnapakkumisi, ent eelistab vanu kindlaid partnereid.

Kui puhastustöödega tahetakse siiski omal jõul toime tulla, siis tuleb arvestada, et näiteks tavalise tolmuimejaga ehitustolmu kallale minna ei maksa. Rendifirmadest saab rentida tööstusliku tolmuimeja. „On tulnud küll kliente, kel tavalise tolmuimeja kasutamine on toonud kodus paksu pahandust,“ rääkis OÜ Rentland arendus- ja hooldusjuht Peep Laanemets, kes soovitas enne tolmuimeja kasutamist suurema sodi harjaga kokku lükata.  Rentland pakub rentimiseks Kärcheri tolmuimejaid:; 65 liitrise konteineriga masina päevane rendihind on 156 krooni. Väiksema tolmuimeja saab päevaks laenutad 90 krooniga.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785