Autor: Fredy-Edwin Esse • 23. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magushapud riigihanked

Reedel toimunud Nordecon International ASi aktsionäride erakorralisel üldkoosolekul kiideti heaks tütarfirmade liitmine emaettevõttega uue ärinime all, kuid suur rõhk oli endiselt leegitseval riigihangete temaatikal.

Eelmise nädala keskel majandusministeeriumi kantslerile Marika Priskele ja maanteameti juhile Tamur Tsäkkole prokuratuuri poolt esitatud kuriteo kahtlustus seadis kuu aega varem aktsionäride erakorralise üldkoosoleku määranud Nordecon Internationali juhid olukorda, kus tuli vastama hakata ebamugavatele küsimustele.

Mis puutub Priskesse ja Tsäkkosse, siis selle koha pealt jäid Nordecon International ASi peadirektor ja juhatuse esimees Jaano Vink kui ka Nordecon International AS suuromanik Toomas Luman kidakeelseks. "Ma ei tea selle kahtlustuse sisu, mul ei ole selle kohta andmeid ning mul puudub selle kohta arvamus. Kui uurimisorganid teevad oma tööd, siis õigusriigis on see mõistuspärane," kommenteeris Vink. "Pole minu asi hinnanguid anda."

Selle loo taga peituv suurim häda on meeste sõnul riigihangete läbiviijates, kes tihti on ebakompetentsed ega oma suurte hangete läbiviimise kogemusi.

"Kui tööde maht, kvaliteet, tähtajad on dokumentides väljendatud väga selgelt, põhjendatult ja üheselt mõistetavalt, siis ei saa väga palju vaidlusi tekkida," selgitas Luman. "Näiteks, kui organisatsioon tellib ühe hoone kümne aasta jooksul, siis seal ei saagi olla väga suur ja kompetentne töötajaskond selle hanke läbiviimiseks."

Ebakompetentsuse kõrvaldamiseks tuleks Vingi ja Lumani sõnul riigihanked ühise organisatsiooni alla tuua. "Näidet pole kaugelt vaja otsida, sest Soomes on kaks hankeorganisatsiooni. Üks teeb hankeid riigile, teine kohalikele omavalitsustele. Kindlasti esineb neilgi vigu, aga mitte selles mahus," leidis Luman.

Lisaks arvas Vink, et sellega saaks hoida kokku riigi raha. "Arvestades meie omavalitsuste arvu, siis oleks meil tegu juba väga suure rahalise kokkuhoiuga," lisas Vink.

Luman rõhutas, et ehitusfirmad ei võitle riigihangete vaidlustamisel üksteise vastu ning tänamatult on seda kujundit ajakirjanduses süvendatud. "Rõhutan, et ega ehitusettevõtted ei kakle omavahel. Me hageme tellijat, kui näeme, et meie arvates on tellija teinud midagi, mis riivab meie õigusi," selgitas Luman. "Sama teevad kõik, kuid me ei võitle üksteise vastu. Meil ei ole ühelegi oma konkurendile mingeid etteheiteid."

Aktsionäride erakorralisel koosolekul päevakorras olnud punktid võeti probleemideta vastu. Esiteks kiitsid aktsionärid heaks Nordecon International ASi ja tema tütarettevõtete Nordecon Infra ASi ja Nordecon Ehitus ASi vahel sõlmitud ühinemislepingu. Vingi sõnul oli see samm vajalik kulude kokkuhoiuks ning kommunikatsiooni tõhustamiseks.

"Juhtimisahel lüheneb oluliselt, millega jõuab informatsioon ehitusplatsilt juhatuseni palju kiiremini," ütles Vink, kelle sõnul hoitakse ühinemisega kokku miljon eurot. "Tegevuse ja efektiivsuse paindlikkuse tõus on see, mida me otsime,ja ma olen kindel, et selle saavutame."

Lumani hinnangul oli see vajalik ja isegi möödapääsmatu samm, tema on tulemusega rahul.

Teise punktina andsid aktsionärid nõusoleku muuta Nordecon International ASi ärinime, kinnitades aktsiaseltsi uueks nimeks Nordecon AS.

Vingi sõnul on ajad muutunud ning kui paar aastat tagasi oli välisturgude ja seaduste tarvis vaja säilitada keerukam nimi, siis praktika on näidanud, et inimesed tihti ei erista Nordeconi emaettevõtet tütardest. Tema hinnangul peaks ühinemisprotsess aasta lõpuks läbi olema ning uut aastat alustatakse juba uue nimega.

Kolmandaks kinnitati ettevõtte põhikirja uus redaktsioon.

Kuid kas aktsionäril tasub hiljutiste sündmuste ja arengute taustal mures olla, kui kaitsepolitsei on Nordeconi kontoreid ning kui Nordecon Infra vastu on algatud kriminaalmenetlus?

Vink leidis, et kindlasti see kõik omab firma aktsiale mõju. "Aktsionäril on mõistlik muretseda, kuid julgen öelda, et aktsionäridel tasub jälgida, mis toimub. Üritame aktsionäre igati informeerida, et nad saaksid otsused langetada adekvaatse ja õige info põhjal."

Nordecon International AS tegutseb jätkuvalt kahjumlikult. Lisaks teenib ettevõte enda põhileiba koduturul avaliku sektori tellimustega, mis, nagu eespool kirjeldatud, on osutunud küllaltki problemaatiliseks. Sellele lisaks on Nordecon Infra vastu algatatud kriminaalmenetlus.

Aktsionärina ei jäägi praegu muud üle, kui loota, et firma suudab uues kuues hakata kasumit teenima, olles samal ajal igasugustest välisteguritest üle. Kuid mina seda aktsiat osta ega omada ei soovi(ta).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785