Autor: Kadri Jakobson • 17. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linn ja ehitaja trikitavad Nõmme turul

Ehkki Tallinn lõpetas töödega hätta jäänud ning võlgades sipleva ehitajaga Raketis Grupp lepingu ja riigihanke korras lõpetab ehituse Marmel-E, on tegemist sisuliselt ühe ja sama firmaga, millega on seotud keskerakondlane Arvi Seemel.

“Meie hinnangul on toimunud ettevõtte ülevõtmine ning see on tahtlik teiste võlausaldajate huvide kahjustamine,” ütles Julianus Inkasso peajurist Tarvo Ilves.

“Meie käed jäävad siin lühikeseks, kuid see fakt peaks vägagi huvi pakkuma maksuametile ja politseile.” Julianus Inkasso esindab praegu kahe võlanõudja nõuet, mis ulatuvad kokku ligi 200 000 kroonini, lisaks on firma teinud  Raketis Grupile ka pankrotihoiatuse.

Ilves on teadlik, et Raketis Grupi ja ehitust lõpetava Marmel-E juhid on samad ning objektil on isegi samad töölised.

Nõmme turu endine ehitaja Raketis Grupp ja töid jätkav Marmel-E asuvad äriregistri andmetel ühel ja samal aadressil Lasnamäe spordikompleksi hoones Peterburi tee 15.

Ainsatki viidet, et kolmanda korruse kabinetis asuvad need ettevõtted, kompleksi majas kuskil üleval pole. Valvur oskab vaid külalised kolmandale korrusele juhatada, kuid kabinet nr 103 on lukus.

Firmad kuuluvad pereliikmeteleRaketis Grupi osanik on äriregistri andmetel Arvi Seemeli abikaasa, Tallinna linna sihtasutuse In Commune Bonum juht Marika Seemel (endise nimega Tuulik), juhatuse liige aga Arvi Seemeli tuttav ja äripartner Tiit Välling. Välling ja Seemelid on omavahel tuttavad ning olnud juhatuse liikmed ehitusfirmas S.A.A. Ehitus, mis on praeguseks pankrotis ja likvideerimisel. Firma nimi on üleval Hansa Inkasso kodulehel, firma eest hoiatab ka Uksekoda, kelle kodulehel seisab: nende inimeste ja firmadega tasub olla ettevaatlik!

Arvi Seemel on ka praegu Nõmme turuhoone ehitust lõpetava Marmel-E asutaja. Seemel oli kuni selle aasta 7. oktoobrini Marmel-E omanik, kuni augustini ka juhatuse liige. Oktoobris on ettevõtte omanikuks ja juhatuse liikmeks registreeritud 22aastane Henri Tuulik.

Firmajuhtidelt raske kommentaari saada  Marmel-E juhi ja omaniku Henri Tuuliku kommentaari ei õnnestunud Äripäeval saada. Raketis Grupi omanik Marika Seemel ei saanud haiguse tõttu samuti Äripäeva küsimustele vastata.

Raketis Grupp OÜ juhatuse liikme Tiit Vällingu sõnul pole Raketis Grupp Nõmme turuhoone ehitusel alltöövõtjatele võlgu jäänud. Pankrotiavaldusi ei ole Raketis Grupp OÜ saanud.

“On pooleliolevaid õigusvaidlusi, kuid neid ei soovi kommenteerida,” märkis Välling. “Need ei ole seotud Nõmme turuhoone ehitusega.”

Nõmme turu keskerakondlasest juhi Vello Loki leiab Äripäev turuhoone ehitusel askeldamas. Rohkem kui firmade omanikud huvitab teda see, et maja lõpuks valmis saaks. “Mina väidan, et see pole sama firma, aga kes keelab tänapäeval töölistel liikuda?” ütles Lokk.

Küsimusele, kas pole tegemist ühele perekonnale kuuluvate ettevõtetega, vastas Lokk, et seda ta ei tea. “Seda ma ei tea. Mind ei huvita see! Minu ainus huvi on, et see maja lõpuks valmis saaks. Kui hoone valmis on, ei huvita mitte kedagi, kas Raketis Grupp on pankrotis või pole.”

Kui paljudele alltöövõtjatele ja kui palju Raketis Grupp võlgu on, pole Äripäevale teada. Datum Inkasso juhatuse liikme Rainer Aalbergi sõnul puudub Raketis Grupi esindajatel huvi võlgasid ära maksta. 

Taust- Tänavu aprillis põlenud Nõmme turu peahoone taastamiseks korraldatud riigihankel võitis Raketis Grupp 4 060 100kroonise pakkumusega. ERGO Kindlustus hüvitas 4 miljonit krooni, millest 10 000 krooni oli omavastutus.

- Oktoobris, kõigest mõni nädal enne turu ametlikku avamist teatas ettevõtte, et ei suuda kohustusi täita ning linn lõpetas ehitajaga ennetähtaegselt lepingu. Raketis Grupile maksti tehtud tööde eest 2 417 767 krooni.- Uue riigihanke võitis Marmel-E, kelle pakkumus oli 1 411 273 krooni.- Raketis Grupp oli Nõmme turu peahoonel ehitaja ka selle esimesel renoveerimisel 2009. aastal, siis kujunes hinnaks ligi 3,2 miljonit krooni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785