17. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: Tallinna kesklinnas ootab 5000 m2 äripinda arendajat

Colliersi oktoobrikuu ülevaatest selgub, et vakantsus A-klassi ärihoonetes on vähenenud ja keskmised rendihinnad vähehaaval tõusnud.

Turult saadud indikatsioonide põhjal võib järeldada, et kesklinna äripiirkonnas (CBD) on täna A-klassi ärikinnisvara osas rahuldamata vajadust umbes 5 000 ruutmeetrit jagu.

„Oleme kindlad, et arendaja, kes selle vajaduse rahuldamiseni esimesena jõuab, saab endale väga head rentnikud,“ kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno. „Kui äripindade keskmised müügi- ja rendihinnad oktoobris endiselt langesid, siis kvaliteetse pinna järele väga heas asukohas on hinda kergitav nõudlus olemas,“ lisas Tinno.

Kui väiksemates kohalikes ostukeskustes on vakantsus hakanud kasvama, siis suurtes keskustes on vakantsus endiselt nullilähedane.

„Statistikast võib järeldada, et jaekaubandussektoris tervikuna on näha paranemise märke ja mitmed turul aset leidnud arengud, sealhulgas ostukeskuste laienemine, toetavad seda trendi. Samal ajal peame meenutama, et möödunud aasta võrdlusbaas on väga madal ja tegelik pilt on endiselt kehv,“ ütles Tinno.

Jaekaubanduses prognoosib valdav osa turuosalistest eurole ülemineku tõttu tarbijate ettevaatlikkusest põhjustatud tarbimiskulutuste lühiajalist langust – selline on olnud praktika mitmes eurole üleläinud riigis. Vaatamata sellele prognoosib Colliers 2011. aasta esimeses pooles jaemüügi näitajate kasvu, kuivõrd võrdluse aluseks olev möödunud aasta baas on suhteliselt madal.

Colliersi analüüs näitab samuti, et Tallinnas ja Harju maakonnas väljastatud laohoonete ehituslubade statistika näitab märkimisväärset sõltuvust Eesti impordinäitajatest. „Eesti kasvav väliskaubanduskäive võib stimuleerida tegevust ka tööstuskinnisvara sektoris ning just impordistatistika paranemise baasilt saaksime prognoosida uute laohoonete ehitustegevust,“ kommenteeris Tinno. „Kokkuvõttes on tööstussektoris keskmine vakantsus 19-23% kandis ja olemasolev pakkumine ei suuda rahuldada klientide spetsiifilisi ja nõudlikke vajadusi.

Rentnikud on ettevaatlikud ja praktikas on levinud lühiajalised rendilepingud,“ lõpetas Tinno.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785