Autor: Anne Oja • 11. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPK Teedeehitus ajab süü eksjuhi kaela

Algse plaani kohaselt pidanuks Harju maakohus täna arutama Faktum Inkasso OÜ avaldust ASi KPK Teedeehituse pankrotimenetluse alustamiseks ja pankroti väljakuulutamiseks.

KPK Teedehituse juhatuse liige Tanel Ringo süüdistab Kaljuveed maksudega skeemitamises, mis tõi ehitusfirmale 8-9 miljonit krooni kahju. Tema sõnul juhtis maksu- ja tolliamet juba 2009. aasta jaanuaris tähelepanu sellele, et maksuarvestus tuleb üle vaadata.

Fiktiivsed arved"Nõukogu ja aktsionärid said tekkinud kohustustest ning väljakanditud rahast teada 2009. aasta oktoobris ning nõukogu vabastas Kaljuvee kohe ametist," selgitas ta. Seejuures kohustas maksuamet KPK Teedeehitust tasuma käibemaksu ja teisi makse ligikaudu 3 miljoni krooni ulatuses. "Lisaks tekitati KPK Teedeehitusele kahju ka fiktiivsete arveskeemiga ehk KPK-le esitati üle 5 miljoni krooni eest arveid tööde ja teenuste eest, mille KPK tasus ja mis praeguseks on kadunud nelja tuule poole," lisas Ringo.

Riigihangetel osalemiseks ajatas KPK Teedeehitus maksud ja koostas maksegraafiku. "Tegemist ei olnud (ühe võlausaldaja - toim) eelistamise, vaid hädavajadusega. Enamgi, maksuamet oleks kohe KPK arved arestinud ja siis oleks ettevõtte tegevus päevapealt seiskunud," rääkis Ringo.

Ringo väitel ei nõudnud teefirma endiselt juhatajalt kohtu kaudu raha tagasi üksnes seetõttu, et riigilõivud käisid niigi raskes olukorras ettevõttele üle jõu. Ringo märkis, et Kaljuveega räägiti ka tekitatud kahju vabatahtlikust hüvitamisest, kuid tulemusteta.

Kaljuvee on üllatunudKPK Teedeehituse endine tegevjuht Kaljuvee ütles, et kuuleb tema vastu suunatud süüdistustest alles ajakirjanikult. "See on minu jaoks täiesti arusaamatu ja tõesti suur üllatus. Tean 2008. aasta maksuotsust, mis oli teada ka tänasele juhtkonnale ja nõukogule, kuid see oli kindlasti mitu korda väiksem," ütles ta.

2009. aasta septembris-oktoobris KPK Teedeehituse juhi ameti maha pannud Kaljuvee kinnitas, et lahkus suuremate tülide ja skandaalideta.

Kaljuvee lisas, et KPK tippjuhtkond tegi enne tema lahkumist ettevõtte omanikele ka ülevõtupakkumise, kuid omanikud ei võtnud seda üldse arutusele. "Uskusin, et sellel firmal on perspektiivi," lahkas Kaljuvee toonase pakkumise tagamaid.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785