Autor: Kadri Jakobson • 5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wolmreks Ehitus sai eile kriminaalmenetluse

Põhja ringkonnaprokuratuur algatas eile Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse suhtes kriminaalmenetluse kelmuse paragrahvi alusel, Wolmreksi tegevus võetakse luubi alla ka ehitusettevõtjate liidus.

Sel nädalal esitasid paljud alltöövõtjad politseisse avalduse, paludes uurida nende kahe ehitusfirma tegevust riigihangetega seotud ehitustel. Eile otsustas Põhja ringkonnaprokuratuur algata ettevõtete suhtes kriminaalmenetluse kelmuse paragrahvi alusel.

Äripäev kirjutas eile, kuidas kümned ettevõtted on saanud petta riigihangete objektidel, mille peatöövõtjateks on Wolmreks Ehitus ja Kristiine Ehitus. Petuskeem seisnes selles, et lepingud alltöövõtjatega sõlmis mitte peatöövõtja, vaid samadele omanikele kuulunud vahefirma Merkton Ehitus. Nüüd on alltöövõtjatel raha saamata, firma ise aga likvideerimisel.

Ehitusettevõtjate liidu juht Indrek Peterson ütles, et nad mõistavad Wolmreks Ehituse tegevuse hukka ning esitavad ettevõttele järelpärimise. "Pean ausalt ütlema, et see uudis tuli meie jaoks üllatusena," märkis ta. Petersoni sõnul hakkab liit Wolmreks Ehituse tegevust arutama ning võtab lähitulevikus ka ettevõtte tegevuse suhtes seisukoha.

"Kui see nii on, on see väga kahetsusväärne ja me ei kiida seda heaks. Seoses leheartikliga on meieni jõudnud ühe alltöövõtja konkreetne pretensioon, mida kavatseme kindlasti käsitleda. Saadame Wolmreks Ehitusele järelpärimise ja katsume tagamaad välja selgitada," lisas Peterson.

Kas liit on teadlik juhtumitest, kus alltöövõtjad ei sõlmi lepinguid mitte peatöövõtja, vaid hoopis vahefirmaga, keda hankedokumentides polegi märgitud? "Mis seal salata, oleme kõik kuulnud, et selliseid ilminguid Eesti ehitusturul siiski on.

Kahjuks pean ütlema, et oleme paraku viimased, kes sellistest asjadest kuulevad," rääkis Peterson.

Ta ei välistanud, et kui Wolmreks Ehituse puhul leiab pettus tõendamist, visatakse firma ehitusettevõtete liidust välja.

Lennuakadeemia rektor Jaan Tamm möönis, et Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse ümber toimuv teeb neidki ettevaatlikuks. Lennuakadeemia keskuse uue hoone ehitaja on samuti Kristiine Ehitus, kaaspakkuja Arco Ehitus. Ehituse kogumaksumus on 43,8 miljonit krooni.

"See asi teeb muidugi murelikuks. Oleme Kristiine Ehituse puhul teadlikud nende probleemidest koolide ehitusel, haridusministeerium on pannud meile südamele neid asju jälgida. Hoiame tähelepanu all, suhtleme peatöövõtjaga, kuid sandarmiks pole meil võimalik olla," ütles Tamm.

Rektori sõnul pole nende ehituse dokumentides Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse omanike poolt asutatud vahefirmat Merkton Ehitus. "Meil figureerivad alltöövõtufirmad otsepartneritena, minu teada mingit vahelüli pole. Küll on natuke segadust sellega, et meie ametlik peatöövõtupartner on küll Kristiine Ehitus, kuid teatud juhtudel tegutseb Wolmreks Ehitus," selgitas Tamm.

"Meie tegutseme vastavalt omavahelistele lepingutele. Kui firma on vastutus- ja teovõimeline, ei taha ma halbu stsenaariume ette hakata oletama. Suur osa on meie ehitusest on finantseeritud Euroopa fondidest. Oleme huvitatud, et see protsess normaalselt jätkub ja mingeid seisakuid ette ei tuleks," rääkis lennuakadeemia juht.

Wolmreks Ehitus koos kaaspakkujatega Kristiine Ehitus ja Arco Ehitus on peatöövõtjad ka Eesti Maaülikooli tehnikakorpuse ehitusel. Ülikooli haldusdirektor Kalju Koha ütles, et nad on probleemist teadlikud Äripäeva artikli kaudu.

"Loomulikult muretseme oma ehituse kvaliteedi ja tähtaegse valmimise pärast, kuna see seotud õppe- ja teadustöö ladusa korraldamisega. Kui peaks tekkima tõrkeid ehitusprotsessis, on see kahtlemata ebameeldiv ja toob kaasa palju segadust ja lisakulusid ülikoolile," ütles ta.

Tasub teadaKristiine ja Wolmreks Ehitusega mitmetel objektidel kaaspakkujana osalenud Arco Vara saatis eile pressiteate, milles teatas, et ei vastuta koostööpartneri käitumise eest.

"Arco Ehitus rõhutab, et ei ole  vastutav  ühegi koostööpartneri käitumise eest ning seose loomine artiklis mainitud ettevõtete ja Arco Ehituse vahel on meelevaldne. Arco Ehitus ei oma õigust sekkuda oma koostööpartnerite ja nende allhankijate vahelistesse õigussuhetesse," seisis pressiteates.

KommentaarPeatöövõtja ja alltöövõtja vaheline õigussuhe on võlaõiguslik ning allub võlaõigusseaduse regulatsioonile. Rõhutan, et alltöövõtjad peaksid iseenda riskide maandamiseks sõlmima alltöövõtulepinguid üksnes isikuga, kellega hankija on sõlminud hankelepingu.

Juhul, kui peatöövõtja rikub alltöövõtjate ees kohustusi, ettevõtet või selle esindajat karistatakse näiteks kelmuse, ametialaste, rahapesualaste või maksualaste süütegude toimepanemise eest, ei tohi karistamisele järgnevatel hangetel hankija sellise isikuga hankelepingut sõlmida ning peab ka sellise pakkuja hankemenetlusest kõrvaldama.Agris Peedu, rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785