27. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: müügiga tasub oodata 2012. aastani 

AS Uus Maa juhatuse liikme Jaanus Lauguse sõnul võiks need, kes kinnisvara müüa plaanivad, oodata 2012. aastani.  

Küsimustele vastas Jaanus Laugus.

Kas euro tulek tõstab Eestis kinnisvara hinda?

Pikas perspektiivis tõstab euro kinnisvarahinda, sest kõik kinnisvarahinnad ümardatakse pigem kallimaks. Kogu ümbritsev elu ümardatakse kallimaks. Meie tavaostukorv läheb kallimaks.

Kas kinnisvara müümisel on õige praegu oodata lootuses, et uuel aastal tõstab euro hindu ja ostmisel on vaja kiirustada, et vältida kardetavat hinnatõusu?

Kui müügiga on aega oodata 2012. aastani, siis tasub kinnisvara hoida. Eurole ülemineku aeg võib tuua segadust ja seisakuid turule, mistõttu esimesel poolaastal 2011 võivad ka hinnad veidi langeda. Müügiotsuse või ostuotsuse tegemiseks tasub spetsialistiga nõu pidada, sest tõus või langus võib sõltuda, olenevalt kinnisvarast, selle asukohast jms.

Kinnisvaraostu planeerides tasub arvestada, et hinnatõus ei toimu üle öö. Kui hinnamõjutajaks on vaid euro, siis saab tõus olema pikaajaline ning selle tõttu ei tasu ostuotsusega üle kiirustada.

Tõusu võib pidurdada kohalik maksupoliitika (kinnisvaramaks, tehingute maks, käibemaks, tulumaks jne). Kohalik maksupoliitika on kõige suurem oht tapmaks turuaktiivsust. Samas ka võimalus, kui see on liberaalne.

Loomulikult määrab meie saatust ka raharinglus. Hinnatõusu võib kiireks kujundada, üha enam aktiviseeruv pankade laenupoliitika, investorite laine pärast eurot. Eesti on väike maa ja siin juba sadakond korterit kalendrikuus rohkem nõudlust tagab märgatava hinnatõusu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785