20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: optimismi pärsib kõrge tööpuudus

Ehkki pangad on laenuandmisel aktiviseerunud, pärsib optimismi kinnisvaraturul endiselt kõrge tööpuudus, rääkis 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

"Käesoleva kvartali üheks peamiseks (kinnisvara)turgu mõjutavaks teguriks on tarbija ootused. Ühel poolt on positiivseteks teguriteks maailmamajanduse ning Eesti majanduse paranemine, kuid teiselt poolt pärsib optimismi endiselt kõrge tööpuudus. Eesti kinnisvaraturgu mõjutab eelkõige laenupakkumine," rõhutas Vahter.

III kvartali üheks olulisemaks trendiks peab Vahter osade pankade aktiviseerunud laenutegevust. "Pangad on taas läbi oma koostööpartnerite hakanud otsima võimalusi laenuportfelli kasvatamiseks," sõnas ta. Möödunud kvartlit jäävad meenutama ka arvukad teated uutest arendustest. "Kui aasta alguses algatati mitmeid kesklinna arendusprojekte, siis aasta teisest pooles alustati reaalse ehitustegevusega mitmes äärelinna arendusprojektis," märkis Vahter.

1Partner Kinnisvara teenuste (hindamisteenus ja vahendusteenus) käive kasvas 2010. aasta III kvartalis 2009. aasta III kvartaliga võrreldes 25% ning jõudis 3,4 miljoni kroonini. Kasum 0,5 miljonit krooni III kvartalis jäi samaks. Kasumi kasvu pidurdasid Vahteri sõnul eelmistel perioodidel edasilükatud kulutused ning äritegevuse laiendamisega seotud kulutused (personali värbamine ja koolitus, lisaruumide rentimine jm).

"IV kvartalis ootame sarnast käibekasvu võrreldes 2009. aasta III kvartaliga. Usume, et kasum jääb endiseks, sest viimastel perioodidel on selgelt tajutav surve kulutuste kasvuks (reklaamikulud, tööjõukulud jm)," sõnas Vahter.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785