18. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domus: turg aktiivne aasta viimse päevani 

Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino sõnul möödub aasta viimane kvartal suure tõenäosusega euro-ootuse mõju all, jätkub ka uute arenduste turuletoomine.

"Võib prognoosida, et turg püsib aktiivne kuni aasta viimaste päevadeni. Me ei prognoosi plahvatuslikku kasvu, kuid kindel on, et teatud hulk kodueestlasi ja välisinvestoreid peab vajalikuks kinnisvara soetada enne euro saabumist," rääkis Reino.

Teadmatus, mis juhtub peale euro saabumist, on vaatamata paljude välisriikide kogemusele siiski suur ja see sunnib ostuotsuseid Reino arvates kiiremini langetama.

"Lisaks jätkub uute elukondliku kinnisvara arenduste turule toomine.

Ostjatele on see kahtlemata positiivne, arendajatel soovitaks konservatiivselt oma plaane seada," märkis ta.

Olulisematest sündmused III kvartalis Eesti kinnisvaraturul tõi Reino välja väliskapital, eelkõige Vene päritolu kapital tuleku. "Vene kapital tegi mitmeid märkimisväärseid investeeringuid Eesti ärikinnisvara sektorisse. III kvartalit jäävad meenutama ka mitmed turuletulnud uued elukondliku kinnisvara arendusprojektid, mis suurendasid korteriostjate võimalusi eelkõige Tallinna piirkonnas," sõnas ta.

Tähelepanu tasub Reino arvates pöörata ka Tallinna Kopli liinide konkursi ebaõnnestumisele, mis näitab, et turg ei ole veel nii suurteks ning pikaajalisteks investeeringuteks valmis. "Väikeseid jõukohaseid projekte on lihtsalt nii palju veel ees tegemata, et suurte algatamiseks puudub ressurss," lisas ta.

Kinnisvaratehingute arv ja väärtus jätkasid kolmandas kvartalis mõõdukat kasvu, mis toob nii vajalikku kindlustunnet kui stabiilsust.

Domus Kinnisvara jaoks oli jätkuvalt olulisem tegevus seotud personaliga. "Jätkasime aktiivset tegutsemist tööjõuturul ja meiega liitus 6 uut inimest, nii maaklerteenuse kui ka hindamise valdkonda. Lisaks tulime turule mitme uue teenusega, millest märkimisväärsemad on ehitusdokumentatsiooni korrastamine ja kinnisvara ostuesindusteenuse pakkumine," loetles Reino.

Domus Kinnisvara III kvartali tulemused olid ootuspärased. "Kuna usume, et kinnisvaraturg on IV kvartalis natukene aktiivsem, kui aasta tagasi (nt Tallinna korteritehingute arv ca 7-8% suurem, kui aasta tagasi ning tehingute arv ületab alanud kvartalis ilmselt üle kahe aasta esimest korda 1600 tehingu piiri), siis saab meie käive olema kindlasti üle 10% suurem, kui möödunud aasta IV kvartalis," usub Reino.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785