15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: korterimüüja hinnaootus liiga optimistlik

Uus Maa Kinnisvarabüroo maaklerite seisukoht on, et euro ootus on äärelinna korterite omanike ootusi liiga kõrgele tõstnud, mistõttu müüjad on oma hinnaootustes muutunud liiga optimistlikuks.

“Kui suve lõpus võisime rõõmuga tõdeda, et tehinguid tehti rohkem just Tallinnas, siis nüüdseks on aktiivsus taas langemas, kuna müüjate hinnaootused on turust ees, ” väidab Uus Maa lõuna Tallinna piirkonnavanem, Ave Klaser.

“Kui selle hinnaga müüa ei õnnestu, siis jäädakse ootele” väidab Mustamäe korteri omanik vastuväitena, kui teeme ettepaneku hinda turu tingimustele vastavaks korrigeerida. Nõnda väidab aastaid äärelinna korteriturul tehinguid teinud Klaser.

Tema sõnul on remonti vajavate korterite hinnasooviks keskmiselt 12 000-14 000 krooni ruutmeetri kohta, ent reaalsed tehingute hinnad on hetkel 10 000- 11 000 krooni ruutmeetri kohta.

“Optimism on mõistetav, mis on tekkinud positiivsest turuootusest. Viimase aasta jooksul on tõesti korterite hinnad Tallinnas tõusnud ca 20%. Oleks siiski liigselt optimistlik oodata sarnast hinnatõusu veel aasta jooksul. Usume, et äärelinna korterite hinnatõus Tallinnas jääb 2011. aastal ca 10% piiresse. Tõus toimub eelkõige järgmise aasta teisel poolel”, väitis Uus Maa juht Jaanus Laugus.

Ta lisas, et usub Euro positiivsesse mõjusse kinnisvara hindadele, kuid eurotsooniga liitumine mõjutab tõusu aeglsaselt, viivitusega.

“Eurole üleminek võib pigem tuua turule segadust ja seisakut, mis võib kesta 3-4 kuud,” lisas Laugus.

Uus Maa maaklerid prognoosivad, et järsemalt tõuseb tehinguaktiivsus järgmise aasta kevadel ja suvel. Palju oleneb, laenuturu aktiivsusest ja välisinvestoritest. Samas, välisinvestorid armastavad eelkõige investeerida kesklinna, mitte äärelinna korteritesse.

Lauguse hinnangul peavad mitmed äärelinna korterite müüjad otsustama, kas võtavad oma korteri aastaks müügist maha ning proovivad seejärel uuesti. Teine olukord on siis, kui müügiga on kiire, misjärel tuleks hind üle vaadata, sest lähimad kuus kuud võivad tuua veel mõningase hinnalanguse ja rohkem kahju müüjale.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785