RKAS: ehitussäästu jagamine tekitab korruptsiooniohu

Tänases Äripäevas kirjeldatud Keila kooli ehituslepingu lisa puhul on tegemist riskide jagamise mudeliga, mis teatud juhtudel võib olla põhjendatud, kuid võimalik on ka täiendav korruptsioonioht, rääkis Riigi Kinnisvara AS juhatuse liige Elari Udam.

Järgneb Elari Udami vastus Äripäeva tänasele päevaküsimusele "Kuidas suhtute ehitusprojekti kulude kokkuhoiust tekkinud kasumi jagamisse riigihankel?":

Tegemist on riskide jagamise mudeliga, mis teatud juhtudel võib olla põhjendatud, aga Isiklikult ei pea seda põhjendatuks ega heaks praktikaks uusehituste puhul, kus on eelnevalt koostatud projekt. Sellised säästud tuleb leida juba projekteerimise käigus. Rahaline kokkuhoid ei ole ehitistel esmane ja määrav komponent, vaid üks nendest. Ei tohi kahjustada ka kunstilisi, sotsiaalseid, mugavuse, turvalisuse jm aspekte. Sellise mudeli etteandmisel on ka täiendav korruptsiooniohu võimalus. 

Tõsiasi on see, et ehituse käigus tuleb teinekord teha muudatusi ja ehitajaga tuleb siis kokku leppida mõjus hinnale. Ja selliste muudatuste vajaduse ilmnemisel võib-olla ka põhjendatud võitude ja kaotuste jagamine. Antud loost lugesin mina aga välja seda, et jagatakse ainult võitu. See on liialt ühepoolne lähenemine. Ka kallinemist oleks pidanud siis äkki jagama…

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

november 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed