5. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus kasvas tehingute arv 22%

Tartus tehti eelmisel kuul rekordarv tehinguid ning pakkumiste arv on jõusalt suurenenud, analüüsib Domus Kinnisvara kutseline hindaja Kristjan Gross tehingu- ja pakkumiste statistikat.

Maa-ameti tehingustatistika põhjal saame visata pilgu eelmise kuu Tallinna, Tartu ja Pärnu korteriturul toimunule. Pakkumiste illustreerimiseks kasutame City24 Spot andmebaasi.

Tallinnas tehti septembris oluliselt rohkem tehinguid kui augustis. Kui augusti kuu arvele jäi 434 ostu-müüki, siis eelmisel kuul oli see arv 519. Tegemist on käesoleva aasta teise tulemusega, sest märtsis oli tehinguid 530. Keskmine hind on püsinud stabiilne, olles viimasel kahel kuul ca 14 500 kr/m².

Pakkumiste arvu ja keskmise hinna kirjeldamise aluseks on City24 Spot keskkond. Selle järgi suurenes septembris oluliselt müüdavate objektide arv. Kui augustis oli pakkumises ca 9500 korterit, siis septembris oli neid lausa 12 800. Selline kasv ei ole tavapärane. Ühelt poolt võib põhjuseks olla suvepuhkustelt naasnud inimesed, kes hakkasid nüüd oma korteri müügiga tegelema. Teisalt on pakkumisse lisandunud uusi  arendusprojektide kortereid. Siiski ei saa välistada ka portaali topeltkuulutusi.

Ka Tartus tehti veidi rohkem korterite tehinguid. Tegelikult lausa 2010 aasta rekord – 109 korteriomandi ostu-müüki. Seejuures kasvas vähesel määral ka keskmine hind: kui augustis oli see 12 500 kr/m², siis eelmisel kuul ca 12 700 kr/m².

Domus Kinnisvara Tartu maaklerid on pikemat aega kogenud, et turul on teatud tüüpi korterite vastu nõudlus üsna suur. Nõudlus on seda suurem, kuna pakkumine on kesine. Eelistatud kortereid pole turul pakkuda. Teatud leevendus on tõenäoliselt tekkinud  pakkumiste arvu kasvades.

City24 Spot andmetel on peaaegu iga kuu müüki tulnud järjest rohkem elamispindasid, ulatudes Tartus septembriks umbes 1350 korterini. Seega kuna mõningane nõudlus on turul olemas, siis suurenenud pakkumise korral on ostjad järjest enam sobivaid elamispindasid leidnud.

Pärnus on korteriomandite tehingute arv see-eest vähenenud. Maa-ameti esialgsetel andmetel tehti septembris 39 tehingut (augustis 49). Ka langes keskmine hind, olles ca 11 100 kr/m².

Kinnisvaraturu muudab likviidsemaks suurenev pakkumine. City24 Spot andmetel oli septembris Pärnus müügis ca 1460 korterit, mis on ca 200 müügiobjekti võrra rohkem kui aasta alguses.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785