9. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: eriti kurb on killustikukasutuse vähenemine

Kuigi majanduse seis näitab paranemismärke, on olukord ehituses ja ehitusmaterjalide tööstuses endiselt halb, teeb Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juht Enno Rebane kokkuvõtte hetkeseisust.

Käesoleva aasta teine kvartal oli Rebase sõnul ka ehitusmaterjalide tootjate jaoks positiivne, kuid seda ainult eksportijate jaoks. "Eesti siseturu müük on endiselt miinuses, jäädes kuue kuu kokkuvõttes umbes kuuendikuga maha eelmisest aastast," märkis ta.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive I poolaastal mullusega võrreldes mullusega siiski pisut kasvas – 2267 miljoni kroonini. See on ligikaudu 2004. aasta tase, kusjuures arvestatud pole inflatsiooni mõju.

Mullust tulemust soovivad pea kõik ehitusmaterjalitootjad Rebase sõnul unustada.  Samas on kokkutõmbumine toimunud ka käesoleva aasta esimeses pooles.  Suurim, umbes 25%-line, oli miinus sillutuskivide ja paekillustiku osas. "Eriti kurb on killustikukasutuse suur vähenemine: ühelt poolt põlatakse meie riiklikul teedehitusel üha enam kodumaise materjali kasutamist ja teisalt kipub Euroopa raha kasutamisel põhinev teedehitus üha enam probleemidesse uppuma. Kuid kui pole ehitamist, pole ka ehitusmaterjalide kasutamist," nentis Rebane.

Miinuspoolele jääb ka liiva, katusematerjalide ning soojustusmaterjalide müük. Suurima kasvuga on puitakende, seinamaterjalide ja raudbetoonelementide müük, mida positiivselt mõjutanud eksport.

"Kuid ei tohi unustada, et raudbetooni käsi on väga halvasti käinud juba kaks aastat ning seinamaterjalide müügi miinus ületas eelmisel aastal samal ajal samasuguses võrdluses 70%. See tähendab, et need materjalid on nii madalale tasemele loksunud, et ega suurt kuhugi kukkuda enam  polegi," sõnas tootjate liidu juht.

Rebase arvates on vaja riiklikult koguda raha avaliku sektori ehitustööde jaoks, et ehituse jaoks halbadel aegadel avalikule sektorile vajalikke ehitustöid teha. "Mitte teha seda siis, kui kõik ehitavad ning ehitustööde hinnad laes on," hoiatas ta.

Positiivset näeb Rebane siiski eksportivate firmade käekäigus - on ju tänavu 6 kuu jooksul ehitusmaterjale eksporditud 1118 miljoni krooni eest, 300 miljonit krooni enam kui mullu samal ajavahemikul. 

"Kõige rõõmustavama tulemuse ja arenguga paistab silma ehitusmontaaživahtude tootja OÜ Krimelte. Veel võiks eraldi välja tuua AS Tartu Maja Betoontooted, kelle toodangust läks suur osa ekspordiks, mis betoonelementide tootmise puhul on tähelepanuväärne," märkis Rebane. 

Enam kui poole toodangust eksportisid avatäidete tootjad AS Fenestra, AS Metus-Est, AS Saku Metall ja AS Viking Window, seinamaterjalide tootja AS Aeroc, katusekivide valmistaja OÜ Monier, plasttorude tootja OÜ HAKA Plast ja lubjakivitoodete müüja AS Nordkalk.

Suurima käibega ehitusmaterjalitootjad

2010. a 6 kuud, mln krooni

1.  Krimelte OÜ                                          4492.  AS Saint-Gobain Ehitustooted          1303.  AS E-Betoonelement                          1304. AS Saku Metall                                      1035.  AS Rudus                                               966.  AS Nordkalk                                           917.  AS Metus-Est                                         688.  AS Silikaat                                              669.  AS Tartu Maja Betoontooted               5510. AS Viking Window                               54Allikas: EETL

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785