9. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õhksoojuspump pop suvilaomanike hulgas 

Õhksoojuspumba eelised on tuntavamad neile, kes kasutavad elektrikütet, kuna elektriradiaatoriga võrreldes on pump kolm orda säästlikum. Estem Tehnikakaubad OÜ omaniku ja juhatuse liikme Üllar-Johannes Kõivu sõnul on õhksoojuspumpade populaarsus kasvanud ka suvilaomanike hulgas.

„Mingitest ulmelistest kasuteguritest just rääkida ei saa, aga näiteks Mitsubishi Electric MSZ-FD25VA kasutegur on  kütmisel 5,33 (+7°C juures) – s.t 1 kWh elektrienergiaga toodab pump üle 5 kW sooja,“ tõi Kõiv näite.

Tema sõnul on õhksoojuspumba kasutamine populaarsust kogunud ka suvilaomanike hulgas, kes vaid nädalavahetusel ahju kütavad. Ülejäänud aja hoiab  soojuspump läbi talve ühtlast +10 kraadist temperatuuri.

„Õhksoojuspump on sobiv lisaküttena kasutamiseks. Meil endalgi on kodus gaasiküte, kamin ja ahi, ent lisasime ka õhksoojuspumba, mis annab hea sisekliima. Pealegi on gaas üsna kallis ning soojuspumba olemasolul saab gaasiga kütmist edasi lükata ja kasutada paralleelselt soodsama soojuspumbaga kütmist läbi talve, kus gaasiküte on juba lisakütteks eriti külmade ilmade puhul,“ selgitas Kõiv.

Soojuspumba miinuseks peetav müratase pole tema sõnul eriti hull: „Kui toas mängib näiteks teler, on müra märkamatu ja väljas teevad kõva müra vaid need soojuspumba välisosad, mille tiivikusse on sattunud lund või jääd.“

Jõgeval asuv Estem Tehnikakaubad paigaldab soojuspumpasid üle Eesti, hinnad on kõikjal ühesugused ning sisaldavad paigaldust ja transporti. Kliendilt küsitakse eelkõige hoone või korteri ruutmeetrite arvu, uuritakse, kui suur on olemasolev küttevõimsus ning kui hästi on maja soojutatud.

„Mehhaanikud tutvuvad hoonega, koostöös kliendiga leitakse sobilik paigalduskoht ja seade, et olla kindel soovitud tulemuses. Tavaline viga on, et soovitakse ostul valida soodsama hinnaga pump ega arvestata tegelikke vajadusi,“ rääkis Kõiv ning lisas, et viimastel aastatel on soojuspumpade hinnad tublisti langenud.

Õhksoojuspumpade hinnad

Mudel,  ruumi pindala kütmisel                                    hind paigaldusega, kr

Fuji Polais RSA/ROR 09LGC 3200W, 20-70m2                    11 950Fujitsu Arctic 12 LGC , 40-80 m2                                               13 950Fujitsu Arctic Nocria 9100W ,  60-150m2                                17 450Mitsubishi Electric MSZ-FD25VA 3200W ,40-90 m2               21 450Panasonic XE9DKE 5000W , 70-110 m2                                 24 900Allikas: Estem Tehnikakaubad OÜ

Õhksoojuspumpade populaarsus kasvab

Soojuspumpade liitu kuuluvate ettevõtete poolt paigaldatud pumpade arv:2007: 36682008: 34042009: 4173Allikas: ESPEL

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785