Autor: Romet Kreek • 9. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Briti arendajad ostavad odavat maad kokku

Suurbritannia kinnisvaraarendajad ja ehitajad ostavad kokku maatükke umbes kolmandiku hinnaga võrreldes 2007. aasta tipphindadega, vahendas Bloomberg Savillsi prognoosi.

Selliste hindadega ostmine suudab elada üle mistahes maahindade languse kolmeaastases perspektiivis, ütles üks tööstusharu suuremate ettevõtete omanikeringi kuuluv inimene.

"Mõned investorid mõtlevad, et nad ostavad eluasemeid, mitte tegutsevaid ärisid, mis on muidugi viga," rääkis Phoenix Asset Management Partnersi investeerimisjuht Gary Channon. Neile kuulub viis protsenti Barratt Developementsi aktsiatest.

Mahajäetud või osaliselt arendatud maatükkide hinnad on Kagu-Inglismaal näinud umbes 46 protsendist hinnakadu võrreldes tipphindadega. Maa põhjaosas on aga hinnad kukkunud tipust kuni 71 protsenti.

Barratt on ostnud kuni juunini 12 kuu jooksul maad 527 miljoni naela eest, millest piisab, et hoida arendaja käed töös järgmised 5,5 aastat.  

Kuue kuu ärikasumimarginaal kasvas mulluselt 1,8 protsendilt 5,9 protsendile. Numis Securitiese analüütik Chris Millington, kes soovitab aktsiat osta, prognoosis tööstusharu keskmiseks marginaaliks kolme aasta jooksul umbes 15 protsenti.

"Isegi kui hinnad kukuvad kümme protsenti, saavutame me ikkagi väga korralikud marginaalid," ütles Bovis Homes Groupi juhatuse esimees David Ritchie.

Kõik seda optimismi ei jaga. "Kui kinnisvara hinnad liiguvad nende soovitule vastassuunas, siis muutub neil ettevõtetel kasvavalt raskeks üles ehitada marginaale," ütles KBC Peel Hunti analüütik Robin Hardy. Ta soovitab Barratti, Persimmoni ja Bovise aktsiaid müüa.

Bloombergi Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regiooni ehitajate indeks on tänavu langenud 21 protsenti, kuna kardetakse, et valitsused vähendavad kulutusi, mis alandab kindlustunnet ühes tõenäoliste töökohtade kadumistega. Briti FTSE 100 aktsiaindeks on tänavu seevastu vähe liikunud.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785