22. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tüüphinnapakkumiste esitaja ehitustööd ei saa  

KÜ Tammsaare 113 juhatuse esimees Aivo Kärbo soovitab küttesüsteemi rekonstrueerimiseks ehitajat valides olla väga põhjalik nii pakkumisi küsides kui neid hiljem läbi vaadates.

1967. aastal Mustamäele ehitatud 5-korruselise 119 korteriga maja küttesüsteemi renoveerimise vajadus sai ilmsiks pärast energiaauditi kättesaamist 2009. aasta jaanuaris. "Elanikud ehitusplaane kohe rõõmuga ei tervitanud, ent mullu kevadel toimunud üldkoosolekul otsustati projekt siiski ära tellida. Tahtsime sellist projekteerijat, kes ei oleks seotud ühegi ehitusfirmaga ning oleks erapooletu oma töödes. Meie valisime projekteerijaks Alari Sarv Kütteprojekt OÜ-st," märkis Kärbo.

Ehitaja leidmine toimus kahes etapis. "Kõigepealt saatsime välja hulgaliselt hinnapäringuid koos projektiga, kus oli näiteks ära märgitud, et majas on juba  pumbad välja vahetatud. Ent ikka tuli pakkumisi koos selle tööga. Oli näha, et ehitaja polnud süvenenud ning saatis antud piirkonna/maja tüüphinnapakkumised,“ märkis Kärbo ja lisas, et sellised pakkujad jäid kohe kõrvale. Samuti jäid valikust välja firmad, millel olid krediidiinfo andmetel maksevõlad või ei olnud majandustegevuse registris registreeritud.

„Pakutud hinnad olid väga erinevad: 1,1-2,4 miljonit krooni," rääkis juhatuse esimees ning lisas, et valikust jäid välja just need firmad, kes olid pakkumises saatnud ainult hinnad ega lisanud tehtud tööde nimekirja. "Põhjalike pakkumise teinute hulgast valisime lõppvooru välja 7 firmat, kelle pakkumised jäid vahemikku 1,66-1,89 miljonit krooni. Valikul ja lepingu koostamisel kasutasime ka projekteerija ja omaniku järelevalve esindaja nõuandeid," sõnas Kärbo.

Ta soovitas lepingutes võimalikult täpselt fikseerida tööde teostamise graafikud, et ehitusprotsessi venimist ja segadusi vältida. 

Loe küttesüsteemi rekonstrueerimisest pikemalt tänase Äripäeva ehitusrubriigist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785