21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Betoonelement ostis osaluse liipritootjas

Eesti suurim raudbetoonelementide tootja E-Betoonelement ostis Rootsi ettevõttelt Abetong AB poole osaluse raudteeliiprite projekteerimise ja tootmise ettevõttes Swetrak, millest teine pool kuulus juba E-Betoonelemendi emafirmale Consolis OY.

Osaluse müünud Abetong AB tegevjuhi Fredrik Holsti sõnul pole kahel konkurendil

mõtet ühte ettevõtet jagada. “Meie arvates peaks Swetrak kuuluma 100% kas siis meie ettevõttele või Consolis OY-le ja kokkuvõttes oli see mõlemale osapoole jaoks parim lahendus,” lisas Holst. Abetongile ei kuulu enam ühtegi osalust Eesti ettevõtetes.

Swetraki aktsiate ost võimaldab E-Betoonelemendil aktiivsemalt osaleda liiprite turustamises, lausus ASi E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk, kes ei soovinud pikemalt ostutehingut kommenteerida. Samuti ei olnud ta nõus ütlema tehingu hinda.

Ülejäänud 50% Swetraki aktsiatest kuulub Consolis OY tütarettevõtjale Strängbetong AB-le. E-Betoonelement tegutseb Swetraki alltöövõtjana, tootes Swetraki tellimusel Rakvere tehases liipreid. Swetraki ülesanne on nende liiprite turustamine.

Leoski sõnul on Eesti turu tellimuste mahud suhteliselt väikesed ja ajas ebaühtlaselt jaotunud. Liiprite efektiivseks tootmiseks on tema sõnul vaja tagada stabiilne  tellimuste maht, mille saavutamiseks tuleb aktiivselt üritada ka eksporditurgudel läbi lüüa. “Consolis Grupi koosseisus on Swetrakil võimalus ära kasutada senisest enam suure kontserni eeliseid turundus- ja müügitegevuses,” lisas Leosk.

Koondumist kontrollis ka konkurentsiamet, kuna tehingu sõlmimisel tekkis kahe ettevõtte tegevuse kattuvus betoonist raudteeliiprite tootmise ja edasimüügi osas. E- Betoonelemendi ja Swetraki turuosad kokku betoonvalmistoodete tootmise ja edasimüügi turul Eestis jäid 2009. aastal alla 40%. Seetõttu anti koondumisele

ka luba.

ASi Tartu Maja Betoontooted juhataja Jaan Lutsu sõnul raudbetoonliiprite tootmisega Eestis teised ettevõtted ei tegele, seega E-Betoonelemendi konkurente kõnealune tehing ei mõjuta.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785