Autor: Fredy-Edwin Esse • 17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üha enam ameeriklasi jääb kodust ilma

Alates USA 2007. aasta kinnisvarakriisist saadik võtsid riigi laenuandjad augustis kõige rohkem kodusid inimestelt ära.

Kuigi elamute tagasi võtmiste kasv aeglustus juba seitsmendat kuud järjest, siis august on seni kõige nukramaks osutunud, kirjutab Associated Press. Kokku nõudsid pangad augustis tagasi 95 364 kinnistut, mida on 3 protsenti rohkem kui juulis ning lausa 25 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Ühendriikide pangad on asunud kinnisvara jõulisemalt sisse nõudma, et vähendada enda hapude laenude osakaalu, suunates ülevõetud kinnistud ühel hetkel uuesti turule müüki. Pankade õnnetuseks ei saa nad korraga kõiki ülevõetud maju turule viia.

Kinnisvarasektor on Ühendriikides tekitamas üha suuremaid muresid, sest turu taastumist pärsivad jonnakalt kõrge tööpuudus, nõrk majandus ning kõikuv tarbijakindlus. Elamute müük on täielikult kokku kukkunud pärast föderaalvalitsuse toetuste lõppemist aprillis.

Kinnisvarasektoris tegutseva RealtyTrac asepresident Rick Sharga sõnul on just eespool nimetatud põhjused tekitanud olukorra, miks ligi kolmandik turul müügil olevatest elamutest on pankade poolt müügis.

"Need kinnistud tulevad ühel hetkel turule, kuid väga aeglaselt, sest keegi ei soovi niigi pehmet turgu suure pakkumisvõimega pikali lüüa, sest see viib hinnad kohe põhja," ütles Sharga.

Olukord võiks isegi hullem olla. Just turu madala nõudluse tõttu on pangad praegu nõus laskma hapude laenude omanikel püsida enda kodudes. Vastasel juhul võinuks augustikuu numbrid veelgi masendavamad olla. 

Alates 2007. aasta detsembrist on pangad käesolevaks hetkeks tagasi nõudnud üle 2,3 miljoni elamu, teatab RealtyTrac. Firma hinnangul jääb sel aastal enda kodust ilma üle miljoni USA majapidamise.

Osariikidest on kõige rohkem ennast lõhki laenanud just Nevada inimesed, kus pangad võtsid tagasi iga 84. majapidamise, mis on riiklikust keskmisest 4,5 korda suurem arv. Nevada järgnesid augustis Florida, Arizona, Kalifornia, Idaho, Utah, Georgia, Michigan, Illinois ning Havai.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785