16. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko sai Vilniuses 750 miljonilise kroonise lepingu

Konsortsium Merko Statyba (Merko tütarettevõte Leedus) ja Eesti kinnisvara arendaja ELL Kinnisvara on alustanud Vilniuse äärelinnas gümnaasiumihoone ehitust. Lepingu kogumahuks on 750 miljonit krooni.

Eesti ärimehed testivad, kuidas avaliku ja erasektori koostöö  kontseptsioon Leedus toimib, kirjutab news2biz Leedu uudiskiri. Tegemist on esimese katsega rakendada PPP-skeemi (Public Private Parnership) Leedus hariduse valdkonnas. See on ka esimene uus kool, mis pärast Leedu taasiseseisvumist Vilniuses kerkib.

Omavalitsusega sõlmitud lepingu kohaselt ehitavad Merko ja ELL kooli valmis järgmise õppeaasta alguseks ning pakuvad seejärel 25 aasta jooksul hooldus- ja haldusteenuseid, mille aastatasuks on 30 miljonit krooni (6,7 miljonit litti, ilma käibemaksuta). Lepingu kogumaht on seega 750 miljonit krooni. Ehituse maksumuseks on planeeritud 136 miljonit krooni (30 miljonit litti).

Eesti duo võitis pakkumise, millest olid huvitatud ka kohalikud City Service, Realco, MG Valda ja Pinus Proprius. 

Käesoleval sügisel ja järgmisel kevadel plaanib Vilnius alustada veel avaliku ja erasektori koostööl põhinevaid koolide renoveerimise ja hoolduse hankeid. PPP-skeemi võidakse edaspidi rakendada ka lasteaedade, maa-aluste parklate, staadioni ehitamisel.  

Leedu majandusministeerium loodab, et 2010.-2012. aasta jooksul töötatakse välja veel 20-30 sarnasel põhimõttel projekti.

PPP – Public Private Partnership

PPP-projekti puhul  teostab vajalikud investeeringud (nt. hoonete ehituse) erasektor ning annab need kokkulepitud tingimustel üüri- ja/või teenustasude eest pikaajaliselt kasutada kohalikule omavalitsusele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785