15. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puumarket: saematerjali hinnad tõusid enim

Puumarket AS juhatuse esimees Marti  Rehemaa märkis ehituspuidu ja puitplaatide tänavust hinnamuutust kommenteerides, et enamikes kaubagruppides on toimunud väikeste sammudega, kuid pidev hinnatõus.

„Võrreldes jaanuari ja septembri hindu, on suurimad käärid märja saematerjali osas, kus hinnad on tõusnud keskmiselt ca 22%. Tublisti on tõusnud ka Venemaalt pärit kuiva saematerjali hinnad, mis on nüüd 18-20% kõrgemad kui jaanuaris,“ rääkis Rehemaa ning lisas, et hinnatõusu põhjused on erinevad, kuid enamasti on see seotud kättesaadavuse, toormaterjali hinnatõusu ja jätkuvalt suure siseturu nõudlusega Venemaal.

Oluliselt vähem on tänase päeva seisuga tõusnud Rehemaa sõnul höövelmaterjalide hinnad:  sõltuvalt materjalist keskmiselt 5-15%. „Samas on näiteks saunas kasutatava lehtpuu hinnad hoopis langenud ca 5% võrreldes jaanuariga. Selle põhjuseks on tõenäoliselt toormaterjali parem kättesaadavus ja nõudluse muutumine nii sise- kui välisturul,“ selgitas ta.

Puidust ehitusplaatide osas on tõusnud nii OSB kui vineeri hinnad, mis on 40% kallimad kui jaanuaris. Liimpuitkilpide hinnad on samas kaheksa kuu jooksul langenud 10-12%. 

Rehemaa sõnul on viimase aasta-paari jooksul muutnud proportsioonid Puumarketi kliendiportfellis. „Eratarbijate osakaal on järk-järgult suurenenud ja lepinguliste klientide maht tasapisi vähenenud. Eks see on aja märk, mis annab aimu ehitusturul toimuvatest arengutest,“ märkis ta.

Kui aasta esimene kvartal oli tänu ekstreemsele talvele väga vaikne ja tagasihoidlik nii ehitatavate objektide kui ka müüdavate materjali mahtude osas, siis alates maist on mahud võrreldes möödunud aastaga pidevalt väikeses plussis olnud, rääkis Puumarketi juht.

„Kaheksa kuu tulemused näitavad seda, et me liigume kokkuvõttes pisut eespool võrreldes 2009.a. sama perioodiga. Aasta lõplik tulemus sõltub paljudest teguritest, aga eeskätt sellest, kui ehitaja sõbralikuks kujuneb saabuv sügis,“ rääkis ta.

Tavapärane on, et seoses ehitushooaja lõppemise ja nõudluse vähenemisega langevad pisut ka materjalide hinnad, et Rehemaa sõnul seda veel küll kuskilt ei paista. „Pigem tundub, et neljanda kvartali alguses liiguvad hinnad olemasoleval tasemel või tõusevad pisut,“ arvas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785