2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kesklinn kallineb, mäed odavnevad

Uus Maa elamispindade osakonna juhataja Elari Tamme hinnangul sügisel Tallinna kesklinnas hinnad tõusevad, ent magalapiirkondades võib tulla kuni 5-protsendiline langus.

Tamm ütles suvele tagasi vaadates, et see oli stabiilsem, kui oodatud: tehingute hulk oli stabiilsem, ehkki juulis hinnad veidike langesid, vahendab kvuudised.ee.

"Ma ei näe, et sel aastal võiks tulla hinnatõus, pigem hinnad mõne protsendi jagu langevad," prognoosis ta, lisades, et kõige tõenäolisem on L-kujuline turu liikumine.

Põhjuseks, miks mägede hinnad võivad veidi langeda, on amortiseerunud paneelmajade ning uute arenduste vaheline suur lõhe ning ehkki uusi arendusi tuleb tasapisi turule, ei julge arendajad hindu tõsta.

Tamme sõnul on kinnisvaraturu veduriks krundid, mille hinnad on kõige enam kukkunud. "Kuna hinnad on soodsad ning ka ehitamine on soodne, ostetakse krunte nii endale eramu ehitamiseks kui ka arenduseks. Ent huvi pakuvad ikka vaid kvaliteetsed krundid, põlluarenduste vastu puudub endiselt huvi," märkis ta.

Teine aspekt on Tamme hinnangul eramuehituse finantseerimine, mida ei saa teha enam endisel viisil, ehk ainult laenurahale lootes. "Maja  ehituse alustamiseks peab endal raha olema, sest tühja krundi tagatisel üldujul laenu ei saa," osutas ta.

"Viimase raha eest kinnisvara enam niivõrd palju ei  osteta. Kinnisvara ostavad ja ehitavad inimesed, kellel on raha," selgitas ta. Seepärast on tekkimas ka arvestatav üüriturg ning üürihinnad tõusevad - sügisel eelkõige üliõpilaste poolt tekitatud nõudluse tõttu.

Tamm rõhutas, et ostja otsib eelkõige asukohta: kui asetada sirkli nõel kaardil Raekoja platsile ning joonistada pliiatsiga ring, saame kõige hinnatuma piirkonna. "Kesklinna servas nivelleeruvad hinnad sujuvalt magalate hindadega."

Ühe olulise aspektina nimetas Tamm seda, et eksklusiivsele kinnisvarale on jätkuvalt nõudlust - see tähendab korterite puhul merevaadet või lihtsalt võimalikult kõrget korrust, hetkel pakub seda kesklinnas vaid Tornimäe 7 kaksiktorn. 

Kesklinna plaanitakse veel mitut kõrghoonet ning nõudlust, eriti kõrgematel korrustel olevatele korteritele, tema hinnangul on - ja seda eelkõige investorite poole pealt. Hind peaks seejuures jääma 50 000-60 000 krooni vahemikku ruutmeetri eest.

Tamm tõi välja olulised trendid, mida sügis-talvelt oodata: - Turule tuleb uusi arendusi, sest kuna ehitamine on veel soodne ja praegu tasub arendamisega alustada. Samas on arendajad ettevaatlikud, mistõttu soovitakse kindlasti osa kortereid enne valmimist maha müüa. Seepärast pakutakse soodsat hinda - kesklinnas 23 000-24 000 krooni ruutmeeter.

- Pangad on pehmendanud laenutingimusi ja laenaja profiil on paranenud.- Ostjateks on pigem need inimesed, kes ootasid "õiget aega", ca 40 protsenti tehingutest tehakse ilma pangalaenuta. Need , kes ei saanud aasta tagasi laenu, ei saa seda ka nüüd, mistõttu tehingute kasv tuleb sellest, et hoiustatud raha liigub kinnisvarasse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785