2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: maa-ameti oksjonid suruvad maahinna alla

Kinnisvaraturul on selgelt ellu ärganud elamispindade turg, maade turgu aga mõjutavad oluliselt maa-ameti korraldatavad maaoksjonid, mis massilise pakkumise suurenemise tõttu ei luba hinnatasemetel püsida, kirjutab kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark ajaveebis.

II kvartalis tehti maa-ameti andmetel Eestis 3320 korteriomanditehingut väärtusega 1,9 miljardit krooni. Kvartaalne tehingute arv võrreldes eelmise aasta sama ajaga on juba kolmandat kvartalit järjest tõusus. Käesoleva aasta II kvartali tõusunumbriks tuli tugev 35%.

Korteriomanditehingute väärtus on tõusmas alles teist kvartalit järjest. Eelmise aasta II kvartaliga võrreldes tõusis tehingute käive käesoleva aasta kevadkvartaliks 30%.

Korteriomanditehingute keskmine hind on juba pea kolm aastat ehk täpsemalt 11 kvartalit järjest languses olnud. 2010. a. II kvartali korteriomanditehingute keskmine hind oli siiski praktiliselt samal tasemel, mis aasta tagasi ehk 9953 kr/m2. See on 0,5% eelmise aasta II kvartali näitajast madalamal.

Hoonestamata maaga tehti II kvartalis 2283 tehingut ehk aastatagusest 9,7% enam. Kuigi maaturgu peetakse endiselt suhteliselt ebalikviidseks, siis on maatehinguid viimaste kvartalite ja isegi aastate jooksul suhteliselt palju.

Selle üheks kindlaks põhjuseks on maa-ameti korraldatavad oksjonid, kus sadade kinnistute kaupa maatükke müüki tuleb.

Erinevalt maatükkide tehingute arvust on nende tehingute koguväärtus suures languses. II kvartali hoonestamata maa tehingute väärtus oli 643 miljonit krooni ehk eelmisest aastast 28% vähem.

Tehingute väärtuse langustki seletab maa-ameti maa müük - müüakse valdavalt odavaid maapiirkondades asuvaid maatükke, kus oksjonil osalemise otsus, sh finantseerimise organiseerimine tuleb väga kiiresti organiseerida ja seeläbi on osalejate hulk üsna piiratud. See omakorda surub hinda alla.

Aastasel baasil on hoonestamata maa tehingute väärtus kahanenud 14 kvartalit ehk 3,5 aastat järjest.

Hoonestatud maaga tehti  II kvartalis maa-ameti andmetel 1232 tehingut koguväärtusega 1,7 miljardit krooni. Aastaga suurenes hoonestamata maa tehingute arv 22% ja väärtus 12%. Hoonestamata maa tehingute väärtuse osas oli tegemist esimese kasvukvartaliga üle kolme aasta.

2010. aasta II kvartalis tehti maa-ameti andmetel Eestis kokku 10 624 kinnisvaratehingut. Aastaga suurenes tehingute arv 7,9% ja nende väärtus 2,3%.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785