Peterson: nii suur langus ehitussektoris oli üllatav

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson tunnistas, et ehitussektori suur langus II kvartalis oli tema jaoks üllatav. Ta usub, et välisriikides tehtavate tööde osatähtsus kasvab lähiajal veel.

"Pisut oli II kvartali 17-protsendiline langus isegi üllatav. Oleksin ise pakkunud langusprotsendiks 10," rääkis Peterson. Ehkki langust hoonete ehituse osas peab ta enam-vähem ootuspäraseks, siis rajatiste puhul ootas Peterson  8% languse asemel nullilähedast tulemust.

"Arvan, et miinus rajatiste ehituses võib olla tingitud just teedeehituse mahtude vähenemisest, kuna viimasel ajal on nii mõnigi suurem tee-ehituse riigihange erinevatel põhjustel peatatud või tühistatud. Sama tendentsi on viimasel ajal kahjuks märgata ka hoonete ehituse puhul," märkis ta.

Soomes samas näitas ehitusturg juba II kvartalis kasvutrendi ja näiteks hoonete rekonstrueerimistööde mahud on seal ka kriisiaastatel pidevalt kasvanud. "Võib oletada, et välisriikides tehtud tööde osatähtsus ehitusmahtude osas lähiajal kasvab. Ühtlasi on see kindlaks märgiks Eesti ehitusfirmade konkurentsivõime paranemisest," nentis Peterson.

Seda tõendab tema sõnul ka asjaolu, et kui varasematel aastatel tegutsesid Soomes rohkem üksiktegijad ja tööjõu vahendajad, siis viimasel ajal on Soome turule sisenenud nii mõnedki ettevõtted, kes kohalike ehitusfirmadega edukalt konkureerivad ja hankeid võidavad.

"Kui vaadelda viimaseid tulemusi ehitusmaterjalide müügi osas, kus müügi kasv II kvartalis oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes koguni  +18%, siis lähitulevikku prognoosides usun, et kvartaalses arvestuses jõuame ka ehitusmahtude osas plussi veel sellel aastal," on Peterson optimistlik.


Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed