27. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: ehitustöö tellija muutunud sirgeselgsemaks

Hankijad peavad ise näitama välja kindlameelsust nii projekteerimise kui ehitamise hangete läbiviimisel ning kõrvaldama ebamõistlikult madala hinnaga pakkujad, kirjutab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus-ja elamuosakonna juhataja Margus Sarmet.

Ehitusvaidluste peamiseks põhjustajaks saab pidada masu olukorda, kus iga hinna eest püütakse hanked "koju tuua", tehes vahel ka teadlikke alapakkumisi, lootuses hiljem tellijalt raha juurde kaubelda või tööde tegelikke mahte vähendada või tehnilisi lahendusi odavamatega asendada.

Samuti võib mõningatel juhtudel olla probleem  põhjustatud asjaolust, et hinnapakkumised on koostatud ehituse täielikus madalseisus ja nüüd, mil  mõningate alltöövõtjatel hinnad juba mõnevõrra tõusevad (lisaks ka ehitusmaterjalide ja kütusehinnad), ongi eelarve lõhki ja peatöövõtufirmadel lihtsalt puudub raha töödega edasi minemiseks.

Iga ehitustegevus, eriti aga renoveerimine, on seotud väga paljude riskidega, mis enamuses väljendub ka rahaliselt. Varem oli tellijatel raha rohkem, õnnestus ehitajatel tihtipeale ka üht-teist tellijale lisatööks akteerida ja mured lahenesid lihtsamalt. Tänastes tingimustes on tellijatel iga sent arvel, tellijad ise sirgeselgsemaks muutunud ega kooskõlasta muudatusi niisama lihtsalt.

Hankijad peavad ise näitama välja tarkust ja kindlameelsust nii projekteerimise kui ehitamise hangete läbiviimisel ja hindamisel ning kõrvaldama hankemenetluses ebamõistlikult madala hinnaga pakkujad. Reeglina saab esialgselt rõõmu valmistanud ülisoodsast pakkumisest tõsine murelaps tööde teostamisel ja seda nii tellijale kui ehitajale.

Ainult ehitajate süüdistamine siinjuures oleks veidi ülekohtune, igas tülis peab olema vähemalt kaks osapoolt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785