26. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Parter: vanema ärikinnisvara hinnad võivad pisut langeda

1Partner Kinnisvara kolmanda kvartali analüüsi kohaselt jäävad Tallinna ja Harjumaa äripindade hinnad samaks, väike langus võib oodata vanemaid büroo- ja kaubanduspindu.

Büroopindade hinnad on püsinud viimastel kuudel stabiilsena ning ka sügiseks A+ klassi (hinnatase 150-200 krooni ruutmeetri kohta) büroode puhul olulist muutust oodata ei ole.

“Praegu läheb viimase paari aasta jooksul Tallinna turule tulnud büroohoonetel stabiilselt ja hinda pole põhjust alla lasta,” kommenteeris 1Partner Kinnisvara tegedirektor Martin Vahter ning lisas, et kuna parima kvaliteediga pindasid on veel suhteliselt mõistliku tasu eest piisavalt saada, siis A- (70-120kr/m2) ja B-klassi (30-70 kr/m2) pindade üürihind võib paralleelselt veidi langeda.

Kolmanda kvartali kinnisvaraülevaate kohaselt pole kaubanduspindade turule viimasel ajal olulist mahtu juurde lisandunud ning ka kaubanduskeskuste vakantsus ja üürimäärad on säilitanud stabiilse taseme.

“Kuna aga jaekaubanduse mahud on endiselt languses, siis võib ennekõike kehvema asukohaga pindade puhul oodata edasi pigem hinnataseme langust,” kommenteeris Vahter.

Kui kaubanduskeskustes on vaikelu, siis väljaspool paiknevate pindade puhul on märgata huvi kasvu. “Kui keskustest eraldiseisvate pindade paljud endised üürnikud pankrotistusid või lahkusid omanike jäikuse tõttu, siis tänaseks on lepingutingimused oluliselt paindlikumad, mis on huvi tõusu üks põhjus,” lisas Vahter.

Lao- ja tootmispindade turul on märgata esimesi elavnemise märke, samas tehingute arv ning hinnatase pole veel oluliselt kasvanud. Ostjad on valivad ja hinnataseme suhtes väga tundlikud. Vanemad lao- ja tootmishooned on likviidsed hinnatasemel 1000–2000 krooni ruutmeetri kohta. Uuemate objektide puhul 5 000 krooni ümber.

Vahter prognoosib lao- ja tootmispindade turul aasta perspektiivis nõudluse kasvu ja mõningast hinnataseme tõusu, kuna kaasaegsemaid objekte pakutakse vähe.  

Lao- ja tootmispindade üüriturg on aga jätkuvalt madalseisus ja pakkumiste hulk suur. Üüritase ei ole viimastel kuudel muutunud ja vanemate hoonete vakantsus jätkuvalt kõrge. Lähiperspektiivis üüriturul muutusi ette näha ei ole.

Äri- ja tootmismaade turg on jätkuvalt patiseisus – pankrotist pääsenud arendajad hinda alla ei lase, kuid ostjate jaoks on taks liiga kõrge.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785