25. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaidlus Facioga Muhu hooldekodu ehitusel viib uue hankeni

Muhu vallavanema Raivo Liitmaa sõnul on ehitused muutunud viimasel ajal enam mitte ehituslike, vaid juriidiliste küsimuste lahendamise paigaks. Vaidlus Facioga Muhu hooldekodu ehitusel sunnib valdu uut hanget korraldama.

"Miski peab ikka mäda olema, kui pea iga nädal toob teate uutest vaidlustest ja ülesütlemistest," märkis ta.

Kõige olulisem on tema sõnul see, et lepinguline partner oleks usaldusväärne ning ei oleks oma tegevuskava algusest peale üles ehitanud kõikvõimalike tõlgenduste otsimisele, et saada lisaraha.

"Lepinguline suhe peaks olema esmajärjekorras heapartnerlik. Selle vastu eksijatele peaks küll välja mõtlema mingi tõkendi, et hoida neid vähemalt mingi periood eemal teatud mahtudega ehitustöödest," arvas Liitmaa.

Muhu vallal on seljataga negatiivne kogemus hooldekodu ehitushankel, mis plaanitakse uuesti välja kuuluda septembris.

Vastavalt läbiviidud riigihankele sõlmis Muhu vald Facio Ehituse AS-ga 2009. aasta juulis töövõtulepingu, mille kohaselt oli tööde teostamise lõpptähtaeg 30.09.2010.  Tööd peatusid tänavu jaanuaris algselt külmade ilmade tõttu ja edaspidi  on ehitus seisnud seonduvalt vaidlustega lisa- ja muudatustööde tellimise ning maksumuse üle.

"Vald koos teiste osanikvaldadega oleks olnud nõus maksma kokkulepitud ja vajalike lisatööde eest vastavalt korrektsele eelarvele ent küsitud hinnad olid täielikult meelevaldsed," selgitas Liitmaa.

Nüüdseks on selge, et tellija ja töövõtja kokkulepet ei saavuta. Muhu vallavolikogu juulikuu istungil otsustati alustada tellija poolt lepingu lõpetamise protsessiga ning vastav teade saadeti ka ehitajale. "Tänaseni ühtegi kirjalikku vastust meieni jõudnud ei ole, küll aga vedas ehitaja objektilt juba juuli alguses ära soojakud ja osa ehitusmaterjali," märkis vallavanem.

Muhu Vallavalitsus on alustanud uue riigihanke ettevalmistamist ning loodetavasti septembris kuulutatakse hange ka välja. "Kogu see "tants" röövib meilt sisuliselt terve aasta ning objekti valmimine lükkub  edasi. Hetkel me ühtegi kahjunõuet esitanud pole, aga kindlasti ei ole see välistatud seoses kohatise ebakvaliteetse tööga ja suure tõenäosusega peale uut riigihanke kallineva ehitusmaksumusega," rääkis Liitmaa.

Raivo Liitmaa soovitused tellijale:

1. Palju on räägitud, et riigihangete seadus on kehv ja tekitab pigem olukorra, et tuleb valida kehv ja odav lahendus. Seda enam tuleb tähelepanu pöörata avatud hankemenetluse puhul riigihanke ettevalmistamisele, et hiljem saaks põhjendamatult madalad hinnapakkumised tagasi lükata. Väga oluline on ka korraliku hankelepingu olemasolu. Riigihanke  ja hankelepingute ettevalmistamise pealt ei tohiks küll raha kokku hoida ning need tasub lasta koostada kindlasti pädevatel spetsialistidel ja juristidel. Näiline kokkuhoid võib hiljem põhjustada väga suuri kulutusi ja vaidlusi.

2. Ehitamisel peab võimalikult maksimaalselt jälgima ehitusprojekti ja mitte minema kergekäeliselt muudatustöid kokku leppima. See eeldab muidugi väga tugevat põhiprojekti. Olukord on kohati nii absurdne, et mõne  tühise parameetri muutmine võib kaasa tuua töövõtja väitel hinna mitmekordse kallinemise, sest kuidagi peab ju töövõtja oma hinnapakkumises tehtud kärped tagasi võitma.

3. Omanikujärelevalve peab olema tõeline tellija meeskonna liige ja olema pidevalt toeks. Eriti tähtis on see väiksemates valdades, kus ehituslikku kompetentsi napib ja tihtipeale on võetud omanikujärelevalve Tallinnast või maakonnakeskusest ning objekti külastused järelevalve poolt ei ole just ülearu sagedased.

4. Hankedokumentides tuleks võimalikult detailselt ette näha ühikhindade esitamist pakkujate poolt, et vältida hilisemat üldsõnalisust võimalikes muudatuspakkumistes. Kõiki positsioone ette näha on võimatu, kuid sellises olukorras peaks olema kajastatud, et pakkumine toimub tegelike hindade alusel, mida tellijal on õigus kontrollida ning tuua  kõrvale omalt poolt välja selgitatud tegelik maksumus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785