25. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara hindamiseks sobivaim kohalik ekspert

Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juht Tõnu Luts kirjutab, et kinnisvara hindamisteenus tasub tellida kohalikult eksperdilt, kes tunneb paikkonna eripära.

Kuna kinnisvara on oma olemuselt lokaalse iseloomuga, on ka kinnisvaraga seotud teenuste osutamisel oluline, et selle teenuse pakkuja teaks asukoha kinnisvaraturu olukorda. Ehk näiteks – Tallinnas tegutseval kinnisvarahindajal ei pruugi olla andmeid ja tunnetust Saare maakonna kinnisvaraturu kohta.

Seega ei pruugi tal olla ka pädevust määrata vara turuväärtust nimetatud asukohas. Tal võib olemas olla küll numbriline tehinguinfo selle piirkonna kohta, kuid tehingute taustainfo avamisel on siiski enam pädev kohalik hindaja, kes teab täpselt müüdud kinnisvaraobjekti seisukorda, olemust ning müügitehinguga kaasas käinud võimalikke lisakokkuleppeid.

Seepärast on oluline kinnisvara eksperthinnangut tellides uurida, kas hinnangu koostab kohalikus esinduses töötav hindaja või teeb seda piirkonda kaugemalt kohale sõitev hindaja.

Võimalik, et osale klientidele on jäänud mulje, nagu oleks kinnisvarahindaja eesmärk hinnata objekt tahtlikult võimalikult madalale väärtusele, et sellega “oma riske maandada”.

Tegelikult see nii siiski ei ole. Sõltumatult tegutseval kinnisvarahindajal ei ole õigust ega põhjust hinnatavat vara tahtlikult hinnata ei kõrgemale ega madalamale väärtusele, kui see on põhjendatud.

Osadel juhtudel näevad näiteks eramu ise üles ehitanud kinnisvaraomanikud oma hoone väärtust kõrgemana (arvestades näiteks ülesehituse aega jms), kui seda aktsepteerib turg. On mõistetav, et kinnisvaraomaniku arvamus oma vara väärtuse kohta rajaneb emotsionaalsel hinnangul.

Mis on turuväärtuse hinnang?

Hindaja arvamus objekti kõige tõenäolisema müügihinna kohta, arvestades vara kasutusotstarvet ning hetke turuolukorda.Peetakse silmas hinnangulist summat, mida potentsiaalse tehingu korral tehingus osaleja peab mõistlikuks hinnatava vara eest maksta või küsida. Kui osapooled leppisid tehinguhinnas kokku, ei lähtu hindaja kokkulepitud hinnast, vaid arvestab teiste lähiminevikus toimunud võrreldavate objektide müügitehingute hindasid laiemalt.Hinnatud turuväärtuse ning kokkulepitud tehinguhinna kokkulangevus on pigem juhus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785