Autor: Signe Sillasoo • 23. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soodne üürihind paneb firmad kolima

Ettevõtteid ajasid uusi büroopindu otsima soodsad rendihinnad ja paindlikumad lepingutingimused, samuti on kolimise põhjus olnud vanade ruumide amortiseerumine ja uuendamata jätmine.

Kaubanduspindade üürihinnad langesid selle aasta teiseks kvartaliks võrreldes möödunud aastaga 10–30 protsenti.

Ärikeskustes oli keskmise suurusega pindade üürihind vahemikus 200–300 kr/m2, ent surve üürihindade alandamiseks on Ober-Hausi 2010. aasta teise kvartali turuülevaate andmetel veelgi olemas.

Piletilevi kolis 2009. aastal Rotermanni kvartalisse

ASi Piletilevi juhataja Jaanus Beilmann:

Otsustasime kolida poolteist aastat tagasi. Sellel ajal oli ta normaalsetest, tänapäevastest pindadest meie jaoks asukoha, sobiva ruumi sissepääsu ja hinna poolest ainuke variant.

Sundis meid seda muudatust tegema ruumipuudus ning eelneva ruumi n-ö mittesobivus meie klientidele ja meie tegevuse struktuurile.Me olime n-ö sunnitud valiku ees. Uusi pindu me otsinud ei ole, oleme sõlminud pika ja sõbraliku lepingu. Oleme rahul, kõik mida otsisime, on olemas.Hoone on tänapäevaselt ehitatud, ei saa väga vigiseda. Esimene soovitus on rendipindade otsimisel aga kindlasti see, et rendipind tuleb võtta täpselt selline, nagu ettevõtte võimekus reaalselt mingis perspektiivis on.Mitte ennast üle hinnata. Ja läbi tuleb kaaluda kõikvõimalikud kulutused – parkimiskohtade tasu ja muu seesugune.

AS Emor kolis 2009. aastal Tammsaare ärikeskusesse

Karin Niinas, ASi Emor juhataja:

Kolimisotsus tehti ja leping sõlmiti ligi poolteist kuni kaks aastat aastat enne kolimist ehk 3–4 aastat tagasi.

Tollel hetkel, kui me hakkasime otsima ja ringi vaatama, olid majandusolud teised, siis veel majandus kasvas, eks see ka natukene määras otsingut. Me vaatasime kümne aasta perspektiivis ette. Me tahtsime saada parema kvaliteediga pinda ja paremaid töötingimusi.Endises maja Ahtri tänaval tegutsesime me üle kümne aasta. Ent tolleks hetkeks oleks see pind vajanud paremustavaid investeeringuid. Seal oli probleeme töökeskkonna tingimuste ja turvalisusega.See maja käis mingit pidi seesmiselt ja välimiselt alla. Teised üürnikud vaheldusid seal pidevalt ning ette tuli vargusi ja oli ebaturvaline. Ja ka parkimine oli kesklinnas meie külalistele raskendatud.Majade puhul, mida ehitatakse ja kuhu kolida plaanitakse, tuleks kindlasti hinnata enne ka partnerit ja arendajat. Milline on koostöö temaga ja kas arendaja peab kinni antud lubadustest. Praegu ei saa me Kaamos Grupi kohta midagi halba öelda, nad on sõnapidajad.

FashionHair avas aprillis 2010 oma salongi Metro Plazas

Kaisa Heinla, FashionHairi üks omanikest:

Argumendiks oli eelkõige hea asukoht. Ka majapoolne suhtumine on väga positiivse mulje jätnud siiamaani. Meil ei ole nende kuude jooksul, mis me siin oleme nüüd olnud, mingeid ebameeldivusi ette tulnud, väga isiklik lähenemine on pigem.

Ja hind loomulikult ka. See ei ole ülemõistuse kallis ja meil õnnestus siin ka mõningaid kokkuleppeid sõlmida. Valikus olid muidu veel ka Solaris ja üks Kentmanni pind, mille ehitus jäi pooleli ja külmutati.Samas alati, kui lähed kuhugi rendipinda vaatama, siis räägitakse ilusat juttu, aga, kui hiljem lepingusse läbiräägitud punkte kirja ei pane ja ära ei fikseeri neid kokkuleppeid, siis ei juhtu ka midagi.Need on sellised asjad, mida me oleme ise kogenud – kõik asjad tuleb ikkagi kirjalikult kokku leppida. Näiteks, kui ei lepita kokku, et parkimiskohad on selleks või teiseks kuupäevaks valmis, siis meie maksame siin juba üüri, mõtleme ja loodame, et need tulevad, aga maja poolt asjaga veel näiteks üldse ei tegeleta.

Ehitusala ja kinnisvara liidud kolisid aprillis 2010 Delta Plazasse

Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor:

Peamine kolimise argument oli meie jaoks see, et siia Delta Plazasse me tekitasime kinnisvara- ja ehitusala alaliitude keskuse. Meil on siin seitse liitu koos. Muidugi oli meil siin vaidlusi, kuhu minna, aga minu seisukohalt oli see kõige parema planeeringuga pind. Ja samuti õnnestus rendipinna pakkujaga sobivas hinnas kokku leppida.

Arutluse all olid veel Tammsaare ärikeskus, siis Rocca al Mares asuv Al Mare ärimaja, Marienthali keskus Mustamäe teel ja Lasnamäe 2 asuv maja, kus ka EAS sees on.Kindlasti on väga oluline enne rendipinna üürima asumist kokkuleppe tingimused väga hoolikalt läbi mõelda ja läbi vaadata. Millisel ajal ja mismoodi nad kehtivad.Kuna meie tegeleme oma liidu liikmetega, siis on meie jaoks ääretult tähtis see, kuidas meil oleks võimalik oma liikmetega suhelda, kuidas nad saavad siia oma autod ära paigaldada või muudmoodi ligi. Ja teiseks muidugi ruumid. Tänavust suve vaadates võib ka öelda, et väga oluline on see, millised töötingimused hoones valitsevad.

Konica Minolta kolis juulis 2010 Ülemiste Citysse

Margus Vaino, Konica Minolta Baltia Eesti filiaali juhataja:

Esinduspinda otsisime ligi aasta. Meil oli kindlaks tingimuseks see, et ta asuks esimesel korrusel. Ja siin Ülemiste Citys oli selline pind täitsa olemas.

Plussiks oli kindlasti ka see, et meil on siin palju kliente ja koostööpartnereid. Ja hind oli ka sobiv. Vana pinnaga probleeme ei olnud, aga ta jäi veidi kitsaks meile ja oli amortiseerunud.

SA Innove kolis 2007. aastal Ülemiste Citysse

Lea Orro, SA Innove juhatuse liige:

Seoses ELi struktuuritoetuste rakendamisega organisatsioon kasvas ja seetõttu jäid vanad ruumid kitsaks. Samal ajal otsis uut pinda ka Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus (REKK) ning koostöös haridus- ja teaduministeeriumiga tehti otsus Ülemiste City kasuks, kuhu nii Innove kui ka REKK kõrvuti hoonetesse kenasti ära mahtusid.

Ülemiste City kasuks otsustades mängis rolli see, et olid piisavalt suured ruumid, tegu oli areneva innovatsioonilinnakuga, kus oli kaasaegne infrastruktuur, sobivad IT-lahendused ja töötajatele sobilikud töötingimused. Tähtis oli ka hea juurdepääs Innove koostööpartneritele.Sobilikud olid ka asukoht, ruumide suurus, head parkimisvõimalused, optimaalne hinnatase.See on perspektiivikas piirkond, kuhu lisaks bürooruumidele on plaanis rajada nii spordikeskus kui ka näiteks lasteaed.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785