18. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aak: kodulaenuorjus pärsib arendustegevust

NCC Ehituse juhatuse esimees Toomas Aak rääkis, et eluasemeturu tõusu takistab eelkõige laenuorjus ja lähiaastail jääb nõudlus Tallinnas ja Harjumaal aastas 300-400 korteri piiresse.

NCC on alustanud 56 korteriga Vana-Kuuli 3. etapi ehitust ning jätkab Haaberstis Pärnaõue elamuprojekti arendust. Aak rääkis, et Pärnaõue puhul pole tegemist suurprojektiga, pigem on eesmärk turgu kombata.

„Alustatud on kahe majaga, kummaski 6 korterit. Vaatame, kas ostujõud on tagasi tulemas ning järgmiste projektide alustamine sõltubki sellest, kuidas eelnevad korterelamud kaubaks lähevad,“ selgitas ta.

„Ma arvan, et lähiajal lüüakse nõudlus kuhjaga täis. Oma Ehitaja plaanib alustada, Merko on juba alustanud, Arco Vara plaanib Tivoli kinnistul Kadriorus tegevust,“ loetles Aak.

Eluasemeturu tõusu ja aktiviseerumist takistab tema hinnangul see, et inimesed on oma kallilt ostetud korteri ja kodulaenu vangid. „Kui hakata korterit vahetama, kasvõi väiksema vastu, siis kõigepealt tuleb ju maksta laenujäägi ja turuhinna vahe kinni. Enamik laene võeti annuiteetlaenudena, mis tähendab, et laenujääk esimese kolme aastaga pole vähenenud. Kuni hind ei tõuse nii kõrgele, et on võrdne laenujäägiga, inimesed oma eluaset vahetama ei kipu,“ arutles Aak.

Ka uue põlvkonna pealekasvamine ei turguta kiiret tõusu, on ju tööpuudus noorte seas Eesti keskmisest suurem. Ehkki pangad oleksid nõus laenu andma, napib neid, kes on suutelised seda laenu võtma.

„Minu hinnangul jääbki lähiaastateks Tallinna ja lähiümbruse nõudluseks 300-400 uut korterit aastas. Kui aga võtta kokku tänased arendused, mida juba ehitatakse või lähiajal plaanitakse, on see number juba 500-600 korterit,“ märkis Aak. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785