Autor: Liivi Tamm • 11. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vanast värvist lahti saada?

Inetu paksu värvikihi saab mööblitükilt üsna hõlpsalt eemaldada kuumapuhuri ja pahtlilabida abil. Võimalusi vanast värvist lahti saamiseks on mitmeid alates keemilistest värvieemaldajatest ja lõpetades speed-heater’ iga.

Üks lihtne ja käepärane abimees on selleks tööks ka kuumapuhur, mida pakuvad paljud tootjad. Neil on erinevad õhu väljalaske temperatuurid ning võimalused nende vahel valida.

Iseenesest on tõhusa kuumapuhuriga värvi eemaldamine mööblitükilt või inetult üle võõbatud tahvelukselt just paras töö augustikuiseks õhtupoolikuks: konti ei murra ja tulemus on kiiresti näha.

Õigupoolest võib vana värv juba kooruda, siis pole tööst pääsu, ent nii mõnigi kord tuleb töö ette võtta ka puht esteetilistel kaalutlustel.

Nii ka fotodel seisva tooli puhul, sest paks ja läikiv elevandiluukarva õlivärvikiht ei sobinud klassikalisele toolile mitte üks põrm.

Esimesena pind niiske lapiga puhtaksEsimeseks töö etapiks on pinna puhastamine, niiske lapp sobib selleks hästi. Töötada võiks õues, kuna kuumutamisel tekkivad värviaurud pole kuigi kasulikud sisse hingata. Mööblitüki alla, murule tasub laotada suurem kiletükk, nii saab värvijäänused hiljem kühvliga hõlpsalt kokku pühkida.

Kui tööplats ette valmistatud, võibki asuda kuumapuhuriga askeldama. Värv eemaldatakse piki puidusüüd: puhuriga mõne sekundi tooli värvitud pinnale õhku lastes hakkab seekegelt mullitama, vana värvikihti pahtlilabidaga ettevaatlikult üles lükates ja samal ajal ka puhurit kõrgemale nihutades hakkab värv rullidena eemalduma.

Tõsi, on värvitüüpe, mis nii kergesti lahti ei tule ja õigupoolest ei tea enne töö algust ju kunagi kindlalt ette, millised üllatused ja värvikihid vana mööblitüki katmisel ette võivad tulla. Üldjuhul on õlivärviga kaetud pinnalt värvi eemaldamine siiski suhteliselt hõlbus.

Suurimaks ohuks kuumapuhuriga töötamisel on pinna kõrvetamise võimalus.

Kui puhur mõne sekundi liiga kaua ühele punktile ununeb, on tulemuseks põletusmärk.

Pahtlilabida terav serv võib hella puitu vigastada

Omaaegses tööõpetuse tunnis võisid need küll lõikelaudu kaunistada, ent mööblitükki nood paraku kenamaks ei tee. Hoolega tasub jälgida ka seda, et pahtlilabidas nurki riivates puud ei vigastaks, sest täkked on kuumutamisel kerged tekkima.

Probleemkohtadeks kuumapuhuriga töötamisel on nurgatagused, kuhu pahtlilabidaga ligi ei pääse. Samuti teevad peavalu nikerdatud detailid ja mustrid. Nendes kohtades võiks eelistada keemilist värvieemaldit.

Fotol oleva tooli puhastamiseks vanast värvist kulus kaks tundi. Pärast kuumapuhuriga värvikihi eemaldamist hõõrusin tooli peenikese liivapaberiga.

Sobib värvi eemaldamiseks nii mööblilt kui ka näiteks ustelt. Olenevalt värvi tüübist võib töö minna kiiresti või vaevanõudvalt, ent üldiselt on tegu üsna tõhusa vahendiga. Kuumapuhuri kasutamist tuleks vältida klaaspindade vahetus läheduses, kuna kuumus teeb klaasi kergesti katki.

Vahendid vana värvi eemaldamiseksInfrapunakiirgusel töötav masin sobib  suurematelt ühtlastelt pindadelt värvi eemaldamiseks, hea näiteks laudpõranda puhul. Speed-heateri plussiks on asjaolu, et erinevalt kuumapuhurist ei teki kergesti kuumakahjustused, kuigi töö võib olla suhteliselt ajamahukas.Sobib kasutada väga erinevate materjalide juures: eemaldab värvikihi näiteks betoonilt, puidult või klaasilt. Hea  kasutada kohtades, kuhu teiste vahenditega ligi ei pääse, näiteks nikerdustega puitdetailidelt värvi eemaldamiseks. Sobivad ka ahjupottidelt värvi eemaldamiseks.sobib kasutada fassaadide puhastamiseks, selle saab ühendada nii survepesuri kui ka kompressoriga.

Speed-heater

Keemilised värvieemaldid

Liivaprits

Lihvimine

Kasutatakse põrandalaudadel olevast värvist lahti saamiseks. Lihvimisketas aga eemaldab põrandalaudadelt üsna suure kihi ja seetõttu jääb laudade pind väga sile: välja lihvitakse ka vanale laudpõrandale iseloomulikud kenad loomulikud puidukiu jooned.Kaabits

Kasutatakse mehaaniliselt värvi eemaldamiseks, kui see on juba osaliselt lahti, näitkes fassaadide puhul. Kaabitsaid on erineva tera laiuse ja kujuga. Samaks tööks sobib hästi ka terashari või pahtlilabidas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785