23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroliit toetab Eesti ehituse odavamaks muutmist

Euroopa Komisjon toetab põlevkivituha Eestis ümbertöötlemist, mille tulemusel saab tekkiva tsemendiaseainega langetada Euroopas ehituskulusid  ligi 63 miljardi krooni ulatuses aastas, teatab komisjon.

Euroopa Komisjon valis välja 210 uut projekti, mida rahastatakse LIFE+ programmi (2007–2013) raames. Rahastuse sai ka üks Eestist esitatud taotlus – 2,6 miljoni euro (40,6 miljoni krooni) suurune Eesti Energia AS-i projekt OSAMAT, mida komisjon rahastab 1,14 miljoni euro (177,8 miljoni krooni) ehk 43% ulatuses.

OSAMATi eesmärk on tutvustada tehnilisi, keskkondlikke ja majanduslikke võimalusi põlevkivituha muutmiseks ehituses kasutatavaks materjaliks. Igal aastal põletatakse Eestis ligi 11 miljonit tonni põlevkivi, mille tagajärjel tekib üle kuue miljoni tonni põlevkivituhka. Sellest põletamise kõrvalsaadusest on vabanetud mahalaotamisega, mis aga põhjustab vihmavee reostust. Põlevkivituhal põhinevate toodete kasutamisega tsemendi asemel loodetakse vähendada CO2-heiteid vähemalt 4,2 miljoni tonni võrra aastas ning ehituskulud Euroopas võivad väheneda ligikaudu 4 miljardi euro (62,4 miljardi krooni) võrra aastas. Projekti tulemused esitatakse valitsus- ja teadusasutustele ning spetsialistidele üle Euroopa.

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potocnik märkis, et LIFE+ programmist rahastatakse jätkuvalt kõrge kvaliteediga häid ja innovaatilisi projekte. "Usun, et need projektid pole olulised ainult looduskaitse ja keskkonna parandamise seisukohalt, vaid aitavad tõsta kogu Euroopas ka teadlikkust tähtsaimatest keskkonnaalastest väljakutsetest, eriti bioloogilise mitmekesisuse hävimise, veepuuduse ja kliimamuutuste osas,” lisas Potocnik.

OSAMATi otsustati rahastada keskkonnapoliitika ja juhtimistava katseprojektide kategoorias, millega toetatakse uuenduslike tegevuspõhimõtete, tehnoloogiate, meetodite ja vahendite väljatöötamist. Euroopa Komisjon sai selles kategoorias 308 ettepanekut, millest otsustati toetada 116 projekti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785