16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEADUS: avaliku ürituse tuleohutusnõuded

Õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige Tuulikki Laesson teeb ülevaate tuleohutusnõuetest ehitistes korraldatavatel avalikel üritustel.

Avalik üritus on avalikus kohas toimuv ja avalikkusele avatud lõbustusüritus, võistlus, etendus, kaubandusüritus või muu sellesarnane inimeste kogunemine, mis ei ole koosolek.

Avalikku üritust võib korraldada ettenähtud arvu evakuatsiooniteede ja -pääsudega ehitises või selle osas ning maksimaalselt nii suurele inimeste arvule, kui on ehitises ette nähtud.

Kui avalik üritus toimub üle 200 istekohaga ruumis, siis peavad istmed ja istmeread olema omavahel ühendatud või peab ühendama istmed põranda külge selliselt, et oleks tagatud ohutu evakuatsioon.

Ehitises toimuva avaliku ürituse ajal ei tohi vähendada vaatesaalis ridadevahelise läbikäigu laiust ega paigutada läbikäiguteele lisaistet.

Asukohajärgse päästekeskusega kooskõlastatult võib korraldada üle 150 osalejaga avaliku ürituse selleks otstarbeks mitte ettenähtud ehitise siseruumides, kui on tagatud ohutu evakuatsioon.

Asukohajärgse päästekeskusega kooskõlastatult võib korraldada üle 150 osalejaga avaliku ürituse selleks otstarbeks mitte ettenähtud ehitise siseruumides, kui on tagatud ohutu evakuatsioon. Kooskõlastust on vaja ka üle 300 osalejaga avaliku ürituse korraldamiseks ajutises ehitises või atraktsioonidel, kui on tagatud ohutu evakuatsioon.

Mida peab korraldaja konrollima?

Enne avaliku ürituse korraldamist selleks mitte ettenähtud ehitises või ajutise ehitise ning atraktsioonide paigaldamisel on avaliku ürituse korraldaja kohustatud kontrollima:

* üritusega seotud ruumi, ehitise või ajutise ehitise ning atraktsioonide üldist tuleohutusseisundit* evakuatsiooni- või hädaväljapääsu ning evakuatsioonitee tähistatust tuleohutusmärgiga* evakuatsioonitee ja -pääsu kasutamisvalmidust ja kohasust avaliku ürituse osalejate arvule* ettenähtud tuleohutuspaigaldiste olemasolu ja nende korrasolekut* päästevahendite olemasolu ja kasutusvalmidust* ruumis olevate seadmete seisukorda ja tööd* muid asjaolusid, mis võivad põhjustada tulekahju.

Tuletõrje veevõtukoht on aastaringselt kasutatav tuletõrjehüdrant või muu rajatis veemahuti, loodusliku või tehisveekogu juures, mille kaudu saab auto- või mootorpumpade abil kustutusvett.

Tuletõrje veevõtukohale peab olema tagatud aastaringne juurdepääs ja kasutamisvalmidus ning tulekahju kustutamiseks vajalik veekogus või vooluhulk. Veevõtukoht peab olema tähistatud tehnilise normi või õigusakti kohaselt.

Tuletõrje veevarustusele esitatavad nõuded

Veevarustus tuleb projekteerida ja korras hoida tehnilise normi kohaselt.

Tuletõrjehüdrandi korrashoiu tagab veetorustiku valdaja. Tuletõrjehüdranti teenindava torustiku ja pumpla korrashoiu ning piisava kustutusvee hulga tagab vee-ettevõtja.

Veetorustiku valdaja kontrollib tuletõrjehüdrandi tehnilist seisukorda pärast paigaldamist ja perioodiliselt tootja määratud sagedusega või vähemalt üks kord kahe aasta jooksul.

Ehitise omanik peab tagama tuleohutuspaigaldise korrashoiu ja katkematu toimepidevuse; korraldama ettenähtud juhtudel tuleohutuspaigaldise vaatlust, kontrolli ja hooldust ning omama dokumente tuleohutuspaigaldise ja selle kontrolli ning hoolduse kohta.

Avaliku ürituse tuleohutusnõuetest pikemalt  Äripäeva „Ehituskäsiraamatus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785