6. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrituru vabatarbijate normi täitmine tõstaks tõenäoliselt võrgutariifi

Konkurentsiameti analüüsist selgus, et Eesti elektriturg avanes vähem kui 35%. Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi pakkus välja kaks võimalust, kuidas normi täita, üks neist aga avaldaks survet võrgutariifi tõusuks.

35%-ni vabatarbijate osakaalu tõstmiseks üks võimalus on tuua vabatarbijaks

olemise künnist 2Gwh alla, pakkus Veskimägi.

Teine kaalumist väärt võimalus on panna võrguettevõtted ostma võrgukadude katteks elektrit avatud turult, mis tagab kindlasti 35% eesmärgi saavutamise, lisas ta.  „Samas on siin oluline märkida, et viimane variant avaldab survet võrgutariifi tõusuks,“ kommenteeris võrguettevõtte juht.

Hoolimata faktist, et vabaturg ei avanenud normi mahus ütles Vesikmägi et arvestades üha kasvavaid kauplemismahtusid on elektriturg käivitunud väga edukalt.

„Kindlasti on oluline hoida turu edasise positiivse arengu tagamiseks kinni antud lubadusest, et vabatarbijate summaarne tarbimine peaks olema vähemalt 35% Eesti elektritarbimisest,“ rõhutas ta siiski.

„Kui elektriturul ei ole piisavalt tarbijaid (35 % asemel 28,5), siis on

potentsiaalne huvi ja seeläbi konkurents erinevate elektritootjate ning-müüjate vahel väiksem,“ kirjeldas Veskimägi. Turg hakkab toimima juhul, kui seal on olemas ostjad ja müüjad, selgitas ta. Lisaks annab turg õige hinnareferentsi ja stimuleerib leidma tootmiseks senisest konkurentsivõimelisemaid energiatootmise viise ja allikaid, lisas ta.

„Laialdasem elektrituru avamine võimaldab turule tulla uutel

efektiivsematel tootjatele ja tegema teiste riikide müüjatele turulesisenemise atraktiivsemaks, mis sunnib seniseid müüjaid muutma omategevust efektiivsemaks ning kliendisõbralikumaks,“ märkis Veskimägi. Suurem pakkumine peaks tema hinnangul tagama tarbijatele parema hinna.

„2013 peame avama turu 100%, mida sujuvam on avatud turu mahu kasv, seda

kergemini läheb ühiskonnale tervikuna reguleeritud hinnaloogikast turuhinnaloogikale üle liikumine,“ möönis Veskimägi.

Konkurentsiameti analüüs näitas, et elektrienergia lõpptarbimisest moodustab vabatarbijate osakaal ainult 28,5%. Eestil on kohustus avada elektriturg vabatarbijatele 35% ulatuses.

Kui Eesti ei täida võetud kohustust elektrituru avamise suhtes võib Euroopa Komisjon algatada Eesti suhtes rikkumismenetluse, mis on seni olnud

edasi lükatud seoses Eestipoolse lubadusega turg 35% ulatuses tänavu ja 100% 2013. aastal avada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785