1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerijatel puudub ülevaade kasutatavast piraattarkvarast

Projekteerimisfirmade seas läbi viidud piraattarkvara uuringust selgus, et enam kui pooled ettevõtted pole tarkvara legaalsust kontrollivat auditit kordagi läbi viinud. Vaatamata sellele on 97% kindlad, et nad kasutavad vaid legaalset tarkvara.

Eesti Äritarkvara Liidu (EÄL) poolt läbib viidud projekteerimistarkvara legaalse kasutamise uuringus osales 794 ettevõtet, kelle põhitegevusalaks on märgitud ehituslik projekteerimine.

EÄL-i tegevjuhi Martin Hiire sõnul viidi uuring läbi sooviga takistada ebaseaduslikku konkurentsi projekteerimisturul ning pöörata tähelepanu piraattarkvara kasutamisega seotud riskidele.

„Ehitusliku projekteerimisega tegelevate ettevõtjate väidete kohaselt kasutab suur osa valdkonna ettevõtteid litsentseerimata projekteerimistarkvara,“ lausus Hiir. „Taoline käitumine võimaldab läbi madalamate kulude pakkuda teenust ebaseaduslikel tingimustel ülejäänutest soodsamalt, ohustades seega tervet konkurentsi turul.“

Käesoleva aasta uuringust selgus, et 60% vastanutest pole oma ettevõttes kunagi läbi viinud tarkvara legaalsust kontrollivaid auditeid, kuid 97% vastanutest olid veendunud, et nende firmas pole litsentseerimata projekteerimistarkvara.

Vähem kui viiendikul vastajatest oli ettevõttes kirjalikus vormis kinnitatud tarkvarahalduse protseduurireeglid ning 30% ettevõtetest oli tarkvara protseduurireeglite kontrollimiseks määratud vastutav isik.

Hiire sõnul valitseb puudulik teadlikkus kogu tarbijaskonna hulgas ning tihti ei saa inimesed aru, et piraattarkvara kasutamine on tõepoolest ebaseaduslik.

Eelkõige peab ettevõtte juhtkond endale aru andma, et nad vastutavad nende omanduses oleva arvutipargi eest,“ lausus Hiir. „Isegi kui mõni töötaja kasutab oma tööarvutit ja on laadinud sinna omal valikul ebaseaduslikke programme, siis vastutajaks on ikkagi tööandja. Seetõttu on oluline kehtestada kindlad reeglid ettevõtte töövahendite kasutamiseks ja viia läbi regulaarseid auditeid.“

Eelmine sarnane aktsioon EÄL-i poolt toimus 2009. aasta kevadel, mil projekteerimistarkvara kasutajate seas viidi läbi piraatluse uuringut ning pöörati tähelepanu tarkvara ebaseadusliku kasutamisega kaasnevatele riskidele. Tarkvaraliit korraldab järgmise teavituskampaania ning uuringu 2011. aastal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785