6. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teedeehitaja: pangad nõuavad nii tagatist kui käendust

Kuigi teedeehitajal ja alltöövõtjal Landhe Trade OÜ-l endal pankade pitsitust tunda pole põhjust olnud, on siiski teada juhtumid, kus nõutakse nii tagatist kui käendust.

„Pankadega ei ole vaja olnud sel ega eelmisel aastal tegeleda. Kuuldes partnerite ja teiste juttu, siis on kuulda olnud küll,“ vastas Landhe Trade OÜ juht Allan Ringo Äripäeva küsimuse peale, kas pangad nõuavad teilt lisatagatisi.

Kas nende ettevõtete käis käib halvasti või on neil suured laenud? Millest see tuleneb? „Meile projekte arendanud firma küsis eelmisel aastal üks miljon krooni laenu ning tagatiseks küsiti hoonet. Nüüd loobus ta suuremast laenust ja küsis vaid 300 000 krooni. Pank tahtis seepeale tagatiseks hoonet ja käendust ka,“ rääkis Ringo ning lisas: „Inimene vähendas 70% laenusummat, aga nõuti veel suuremat tagatist.“

Ringo teada tahtis ka üks teine ettevõtja soetada 100 000 kroonist tööautot. "Ettevõtte käive olnud korralik, ent ka siis tahtis pank käendajat saada. Need on näited elust enesest,“ lisas ta.

Üldiselt on teedeehituse turg Ringo sõnul praegu stabiilne ning nn õhumull on vahelt ära kadunud. Samas pidi ta tõdema, et tööd on ikkagi natuke vähem kui mullu. „Kuna tegeleme peamiselt valdadega, siis see tuleneb sellest, et valdadel on päris suured eelarveaugud,“ rääkis ta.

Siiski kiitis Ringo valdasid, kes vaatamata kitsastele eelarvetele on maksmisel väga täpsed. „Mõni must lammas on, aga summad ei ole suured - umbes 20 000 krooni,“ lisas ta. 

Millal teedeehituse sektoris paremaks läheb? „Ei oska öelda. Vaataks selle suve ära, siis äkki oskaks midagi öelda,“ vastas Ringo. 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785