29. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: äripindade tehingumaht kasvas veerandi võrra

Ärikinnisvaraga tehtavate tehingute kasv näitab Eesti turu aktiviseerumist, kuid kohalike investorite vaba kapital on pigem ammendunud ja suuremad tehingud peavad jääma välisinvestoreid ootama, selgub Colliers International turuülevaatest.

„Kinnisvarainvesteeringute turul on atraktiivsete investeerimisobjektide ring – sellised, millel on jätkusuutlik rahavoog ja mõistlik tulusus –koomale tõmbumas. Kohalikud investorid on suuremal või vähemal

määral oma raha investeeringute alla pannud ja edasised olulisemad tehingud jäävad ootama välisinvestorite huvi,“ kommenteerib Colliers International Eesti investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Investeeringute turg on aktiivsem jaekaubandus- ja tööstuspindade sektoris, kus pidevalt  on käimas mitmeid läbirääkimisi, lisas ta.

Käesoleva aasta mais tehti Tallinnas ja Harjumaal äripindadega 24 tehingut ja hoonestamata ärimaaga 11 tehingut.  Võrreldes möödunud aasta esimese viie kuuga on äriobjektidega tehtavate tehingute arv kasvanud 24%, hoonestamata maaga tehtavate tehingute arv on pea kolmandiku (32%) vähenenud.

Viimane kuu on äriobjektidega tehtud tehingute poolest olnud märkimisväärne. Mais toimunud Riigi Kinnisvara AS-i enampakkumisel müüdi alghinnast kõrgema hinnaga kõik kolm pakkumisel olnud kinnistut.

Lisaks sõlmiti mai lõpus tehing ühe Pärnu supermarketi pinna osas, mille rentnikuks on hetkel A-Selveri jaekett. Nende tehingute tulusus jäi vahemikku 10-11%, v.a üks tehing, mille tulumäär kujunes tulenevalt potentsiaalsest lisandväärtusest alla 10%.

Kuigi uute ettevõtete arv on aastaga kasvanud veerandi võrra, ei ole 2010. aasta büroopindade turul märkimisväärseid muudatusi kaasa toonud.

„Heitlike majandusolude tõttu ei soovi väikeettevõtted end siduda pikaajaliste rendilepingutega. Kriisi ajal populaarseks saanud sobiva pinna üürimine büroohotellist on endiselt paljude firmade jaoks esimene valik,“ seletas Tinno.

Turul on küll suur hulk  tööstuspindasid, kuid suuremate pindade osas ei suuda praegune pakkumine nõudlust rahuldada. 

„Kui ka omanik oleks valmis konkreetset pinda laiendama või välja ehitama, ei jõuta kokkuleppele hinna osas. Omaniku ja rentniku hinnasoovide erinevus tähendab, et  paljudel juhtudel venivad asukoha otsimine ja hinnaläbirääkimised kuudepikkuseks. Siiski leiavad hetkel aset mitmed läbirääkimised ja loodetavasti viiakse need lähitulevikus pooli rahuldava lõpuni,“ ütles Tinno.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785