25. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabadussõja võidusamba vigadel haarati sarvist

Kaitseministeerium tahab kahe nädala pärast saada selget ülevaadet võidusamba vigadest ja nende kõrvaldusviisidest, teatab ministeerium.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo andis täna korralduse koostada 9. juuliks ammendav ülevaade kõikidest Vabadussõja võidusambaga seoses üles kerkinud küsimustest ja probleemidest koos kavaga nende kõrvaldamiseks.

Kaitseministeerium tellis möödunud sügisel Tallinna Tehnikaülikoolilt põhjaliku ekspertiisi kõikide Vabadussõja võidusammast puudutavate võimalike tehniliste riskide kaardistamiseks, mis valmib alles käesoleva aasta augustis. Arvestades monumendi nurgaliistuga juhtunut, pidas kaitseminister hädavajalikuks veel enne TTÜ lõpliku aruande valmimist koostada vaheülevaade ja tegevuskava Vabadussõja võidusambaga seonduvate küsimuste lahendamiseks.

Koostatav ülevaade peab muuhulgas kaardistama kõik Vabadussõja võidusamba juures seni ilmnenud ja ilmneda võivad ehituslikud vead, pakkuma välja lahendusvariandid ning ajagraafiku nende lahendamiseks. Vabadussõja võidusamba projektijuhi, Kaitseministeeriumi asekantsleri Martin Hurda poolt koostatav kokkuvõte valmib 9. juuliks ning avalikustatakse Kaitseministeeriumi kodulehel.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles, et Vabadussõja võidusammas on riigi esindusväljakule Riigikogu otsusel ja valitsuses kinnitatud võidutöö põhjal püstitatud monument Vabadussõja võidu ja vabaduse eest võidelnute mälestuseks ning see tuleb vastavalt ka teostada. „Keegi ei saa sallida Vabadussõja võidusamba juures ilmnenud piinlikke ehitusvigu – need peavad saama töökindla lahenduse, mis samas tagaks  esialgse autoriidee teostuse,“ ütles Aaviksoo.

Vabadussõja võidusamba projektijuhi, Kaitseministeeriumi asekantsleri Martin Hurda sõnul on laiem avalikkus mõistnud Vabadussõja võidusamba tähtsust ning soovib eelkõige, et tekkinud ehituslikud probleemid lahendataks. „Ka monumendiga põhjalikult tutvunud Tallinna Tehnikaülikooli eksperdid leiavad, et Vabadussõja võidusamba juures tekkinud ehitusvead pole fundamentaalsed, vaid õige oskusteabe juures täiesti lahendatavad,“ lisas Hurt.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785