4. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektide liit valis parimaks väikevormiks Lasva veetorn-galerii 

1. juunil avalikustati Eesti Arhitektide Liidu preemia „Väike 2007-2009“ võitjad - esimese koha pälvis Lasva veetorn-galerii Võrumaal.

Auhinnaga kõrvu avati Arhitektuuri- ja Disainigaleriis konkursiteemaline näitus, mille avasõnad lausus kuraator Karin Paulus, kes rõõmustas, et näitust on kutsutud juba mitmetesse linnadesse üle Eesti ja järgmisena reisibki see Kuresaarde. Näitus jääb Arhitektuuri- ja Disainigaleriis avatuks kuni 19. juunini

Eesti Arhitektide Liit jätkas traditsiooniliselt huvitavamate väikeobjektide äramärkimist. Žüriile esitati tänavu hindamiseks 30 eripalgelist väikeobjekti üle Eesti.

Hindamisel võeti aluseks  kunstilist taset, sobivust ja tähendust hoone ruumis või maastikul, innovaatilisust, eesmärgipärast detaililahenduste kasutamist, kujundust, materjalivalikut ja teostust.  Žüriisse kuulusid: Katrin Koov (EAL arhitekt), Karri Tiigisoon (EAL arhitekt), Maarja Kask (EAL arhitekt), Kaido Kivi (EDL disainer), Triin Ojari (arhitektuurikriitik).

Esikolmik oli järgmine:

I preemia - 30 000 krooni

Lasva veetorn-galerii Võrumaal

Autorid: Veronika Valk (OÜ Zizi&Yoyo), Kadri Klementi (arhitekti abiline), Kalle-Priit Pruuden (OÜ Hansanova, klavertrepi ehituslik teostus), Peeter Laurits (infomaterjalide kujundus), Kalle Tikas (klavertrepi heli elektroonika)

 II preemia - 20 000 krooni

istemööbel Tallinna Tehnikaülikooli peahoone ees

Autorid: Martin Pärn, Edina Dufala-Pärn

III preemia - 10 000   aiamaja Meriväljal

Autorid: Toomas Tammis (arhitekt), Paco Ernest Ulman (sisekujundus)

 

Fotod: Reio Avaste Paco Ulman

Väljavõtted žürii hinnangutest:

Žürii üksmeelsel hinnangul esikoha pälvinud Lasva veetorn-galerii Võrumaal on suurepärane näide väikse teema mitmetahulisusest. Sisuliselt eikusagile on eimillestki loodud moodne sündmusruum. Vana veetorn – kohalikus kontekstis kahtlemata suur hoone – on saanud sisse ainukordse häälitseva klaver-trepi, tippu vaateplatvormi ja roostes veetünni galerii. Veetorni tähendus laieneb eelkõige kohalikule väiksele kogukonnale, kes ajas oma väikest asja ja suutis mõne väikse, ent õige sammuga luua olulise maamärgi. Kaasajal moesolev kogukondlik planeerimine, kui soovite! Lisaks muidugi kätkeb torn endas heas mõttes hullumeelsust, visiooni ja pusimist pisiasjades, mis kõik näibki paremini teostuvat pealinnast kaugel eemal.

Professionaalse disaini mõttes oli täiuslik II preemia saanud istemööbel Tallinna Tehnikaülikooli peahoone ees. Läbimõeldud tootekujundus ja materjalivalik, lisaks toolide oskuslikult avalikku ruumi kujundav funktsioon. Tehtud küll kindla koha jaoks, võiksid need toolid vabalt ka iseseisva tootena Eesti algupärase linnamööbli lippu kõrgel hoida. Ülikooli peaukse esine plats on erikujuliste istmete abil täiesti uue rütmi ja hingamise saanud.

Kolmas preemia sukeldub privaatruumi teemasse. Väike kui avalikust sfäärist kõrvale jääva eraelulise keskkonna määratlus, kodu ja selle haakumine inimliku argieluga. Aiamaja Meriväljal on lisandus mõned aastad kasutuses olnud villale, mis arhitektuurselt moodustavad kokku selgelt jälgitava terviku. Aiamaja on oma kitsukestest tingimustest võtnud maksimumi, visuaalselt pigem piirdeaia paksendusena mõjuv hoone arvestab nii reljeefi kui pakub funktsioone rehakuurist väikse korterini. Elu edenedes muutuvad ka inimeste vajadused ning hea, et maja kui elamise masina piiriks on seatud terve krunt.

 

TTÜ pingid
Foto: Reio Avaste
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785