1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võidusamba valgustushanke võitsid Merko Ehitus ja Alter Electric

Vabadussõja võidusamba uue valgustuslahenduse rajamiseks tegid 10,24 miljoni krooniga parima pakkumise AS Merko Ehitus ja Alter Electric OÜ, teatas kaitseministeerium.

Riigihankele esitati kokku kolm pakkumist, millest üks tunnistati nõutud tingimustele mitte vastavaks. Võitja selgitamisel moodustas pakkumise maksumus 90 protsenti ja tööde teostamiseks kuluv aeg 10 protsenti lõplikust hinnangust.

AS Merko Ehitus ja Alter Electric OÜ ühispakkumine osutus vastavateks tunnistatud pakkumistest parimaks nii madalama hinna kui tööde kiiruse poolest.

Hanke raames tellitavad tööd sisaldavad monumendi valgustuse-, elektri-, ventilatsiooni- ja automaatikaosa projekteerimist, uute seadmete tarnimist, paigaldust ja programmeerimist. Monumendi sisevalgustus valmib hiljemalt käesoleva aasta novembri alguseks.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on hea, et lõpuks saab Vabadussõja võidusammas autorite poolt kavandatud unikaalse valgustuslahenduse, mis vastab ka ekspertide poolt kehtestatud kvaliteedinõuetele. „Täiendavate kulude katmist taotleme loomulikult valgustuslahendusega alt läinud lepingupartnereilt," lausus minister.

Vabadussõja võidusamba projektijuhi kaitseministeeriumi asekantsleri Martin Hurda sõnul oli hanke ettevalmistamine ja läbiviimine omajagu keeruline protsess, kuna tegemist on nii arhitektuuriliselt kui tehniliselt unikaalse objektiga ning sarnast tööd ei ole Eestis varem tehtud.

„Näiteks tuli firmadel lahendada küsimus, kuidas tagada valgustuse töökindlus suhteliselt ekstreemsete klimaatiliste tingimuste korral, kus talvel langeb temperatuur paarikümne külmakraadini ning suvine päike kütab klaaspaneelide aluse vahemiku kuumaks. Seega lahendatakse täiendavate tööde käigus ka algselt tehtud projekteerimisviga, kus monumendi elektroonikale ei tagatud piisavat ventilatsiooni,“ lausus Martin Hurt.

Hurda sõnul jõutakse eduka pakkujaga lepingu sõlmimiseni tõenäoliselt kahe nädala pärast. „Kui lepingul on mõlema poole allkirjad all, on lõplikult paigas ka kuupäev, millal võidusammas taas pimedal ajal valgustatud saab,“ ütles võidusamba projektijuht Martin Hurt.

Alates lepingu sõlmimisest on ehitaja lubanud tööd valmis teha 105 tööpäevaga, millele lisandub kuni üks kuu valgustusprojekti tehnilise ekspertiisi teostamiseks. Pärast võidusamba valgustuse valmimist kulub mõningane aeg ka valgustuse lõplike seadistuste sättimiseks.

Valgustuse rajamiseks vajaminev summa kaetakse 3,7 miljoni krooni ulatuses monumendi rajanud firmalt Sans Souci kinnipeetud garantiirahast. Tööde teostamiseks vajamineva ülejäänud summa puhul esitab kaitseministeerium lepingupartnerile põhjendatud osas nõude ning taotleb tehtavate kulutuste hüvitamist.

Möödunud aasta sügisel tellis kaitseministeerium Tallinna Tehnikaülikoolilt eksperthinnangu, millest selgus, et ajaloolise klaasivalmistamise traditsioonidega Tšehhi firmale teiste ettevõtete poolt allhanke korras teostatud valgustus- ja automaatikaosa tööd on teostatud ebakvaliteetselt ning mille tehniline lahendus ei vasta mitmetele nõuetele.

Tuginedes TTÜ poolt koostatud hinnangule, otsustas kaitseministeerium käesoleva aasta jaanuaris uuendada kogu Vabadussõja võidusamba sisevalgustuse ning kuulutas välja riigihanke, millele vastu tundis huvi seitse Eesti päritolu firmat. Nelja taotleja avaldused kvalifitseeriti, lõplikke pakkumusi laekus kaitseministeeriumile kolm, milles omakorda kaks pakkumust tunnistati vastavaks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785