24. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürniku ees võetud kohustus võib kohtusse viia

Advokaadibüroo Sorainen andmetel on kohtutes arvukalt vaidlusi eluruumi üürilepingute üle. Vaidluste põhjuseks on tihti see, kas korteris tekkinud puudused peab kõrvaldama omanik või üürnik.

Advokaadibüroo Sorainen advokaat Leho Pihkva rääkis, et sageli on kohtuvaidluste põhjuseks korteris tekkinud puudused, mille kohta üürileandja väidab, et need on põhjustanud üürnik, üürniku sõnul on aga puudused tekkinud temast sõltumatult.

Samuti võib vaidlusi tekitada korteri kasutamise ajal üürniku avastatud puudus, mis teda häirib. Üürnik leiab siis tavaliselt, et üürileandja peaks selle kõrvaldama, samas kui üürileandja sellega nõus ei ole – üürnik võttis ju korteri pretensioonideta oma kasutusse ja pidi arvestama, et selline puudus võib esineda.

Seadus näeb Pihkva sõnul ette, et üürileandja peab korteri üürnikule andma sobivas seisundis. Ja sellisena peab korter olema kogu üürilepingu kehtivuse aja. Sobiv seisund tähendab, et korter peab vastama kõigile kohustuslikele ohutuse, tervisekaitse ja muudes avalikes huvides kehtestatud nõuetele.

Samuti peavad tehnosüsteemid vastama nõuetele. Neid nõudeid on palju ja need on erinevates seadustes/määrustes laiali, mistõttu Pihkva kinnitusel ei ole paraku ühtset süsteemi, kust korteri üürileandja kõik need nõuded ühekorraga leiaks. 

Kui korteril tekib puudus, mille eest üürnik ei vastuta ja mida ta ei pea oma kulul kõrvaldama, kuid korterit ei saa enam kasutada, võib üürnik seaduse järgi üürileandjalt nõuda puuduse kõrvaldamist, kinnitas Pihkva. “Seadus sätestab seega üldise eelduse, et üürileandja vastutab kõigi probleemide eest, mis ei ole tingitud üürniku enda tegevusest,” näitlikustas Pihkva.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785