21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: Omavalitsuste majandamine ehitusel kiviks kaelas

Praegu on kohalikes omavalitsustes peatunud või tugevalt vähenenud investeeringute osakaal, seejuures on palkade ja muude administreerimiskulude osakaal jäänud peaaegu samaks majandussurutise-eelse ajaga võrreldes.

Riigikontrolli tänavuses aruandes valdade ja linnade finantsseisust riigikogule tuuakse esile, et kohalike omavalitsuste kulude kokkuhoid ongi saavutatud pigem asjade kui töötasude pealt.

Erinevat liiki kuludest vähenesid 2009. aastal enim majandamiskulud (18%) ja väljaminekud investeeringutele (29%), tuuakse esile aruandes. Omavalitsuste töötajaskonnaga seotud kulud vähenesid riigikontrolli andmetel samal ajal aga vaid 3%.

Paljud omavalitsused ongi loobunud eurotoetuste taotlemisest, kuna omafinantseeringuna nõutavat kümmet või viitteist protsenti on keeruline leida. Lõpetada täna investeeringud pole aga praeguseid ehitushindu ja võimalusi arvestades mõistlik poliitika.

Äripäev on seisukohal, et kohalike omavalitsuste niisugune majandamine ei ole jätkusuutlik ning on kahjulik nii piirkondade arengule kui ka kogu ehitussektorile üldiselt. Ressursside otsimisel tuleks jõuliselt tähelepanu pöörata hoopis teiste, näiteks administreerimiskulude kärpimisele.

Investeeringuiks on täna just parim aeg: kliendile avanevad teenused ja hinnad, mis buumi ajal kättesaamatuks tüürisid. Ehk teisiõnu, sama raha eest saab rohkem kui buumiaastail saanud oleks.  Tänavu esimeses kvartalis oli ehitusmahtude langus mitteeluruumide osas mullu sama ajaga võrreldes peaaegu kahekordne. See tähendab ka 2010. aastal üldiste ehitusmahtude langust mullusega võrreldes veel 5–10 protsenti.

Projektide loomise loobumise põhjenduseks tuuakse ka oskamatust toetuste taotlemiseks vajaliku dokumentatsiooni vormistamisel.

Passiivsuse aeg aga võiks juba ümber saada: kui ei oska, tuleb õppida või leida tegija, kes oskaks aidata. Kui aga rahalisi võimalusi projektide omafinantseeringuks napib, tuleb investeeringute valdkond seada prioriteediks, et mitte maha magada võimalusi, mille sarnaseid viie aasta pärast mugavamas majandussituatsioonis enam ei pruugi tekkida.

Tänane püksirihma pingutamine tasub end tuleviku nimel ära.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785